Izvor: Radio 021, 08.Apr.2021, 17:46

Inspekcija naložila obustavljanje vađenja rečnog nanosa u Futogu, podneće i prekršajnu prijavu

Inspekcija za zaštitu životne sredine naložila je firmi "Svetorog" da obustavi radove na priobalju Dunava u Futogu, a podneće i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv ove kompanije.

Kako se navodi u odgovoru koji je dobila "Futoška inicijativa" koja je ovu firmu prijavila, inspekcija nalaže zaustavljanje daljih radova na nasipanju i degradaciji parcele u koritu za veliku vodu.

Nalaže se i da svi budući radovi na predmetnom prostoru budu usklađeni sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << namenom prostora, za šta su potrebni Uslovi zaštite prirode koje korisnik treba da ishoduje od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Neophodni su i uslovi i dozvole JVP "Vode Vojvodine", Grada Novog Sada i JP "Vojvodinašume":

"Inspekcija će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Prekršajnom sudu u Novom Sadu", zaključuje se u odgovoru.

Podsetimo, kako je 021.rs pisao na priobalju kod Futoga rečni nanos vade firme "Svetorog" i "Karin komerc", a obe firme tu imaju i deponije. Udruženja za zaštitu prirode tvrdila su da je delovanjem kompanije "Svetorog" zaustavljen prirodni tok vode u rečni rukavac kod Futoga. Ova firma takođe koristi parcelu  koja je u vlasništvu Autonomne pokrajine Vojvodine, a ne "Voda Vojvodine", pa nema ni uslove da dobije vodnu dozvolu i saglasnost na bilo kakve radove, a problematični su i kamioni teškaši koji oštećuju nasip na putu do predmetne parcele. Opširnije u našem tekstu OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.