Inicijativa da se pokrenu studije invalidnosti u Novom Sadu

Izvor: Radio 021, 12.Jun.2017, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa da se pokrenu studije invalidnosti u Novom Sadu

Na Univerzitetu u Novom Sadu neophodno je pokrenuti savremene studije invalidnosti, jer za to postoje svi uslovi, ocenjeno je danas na tribini posvećenoj invalidnosti koja je održana u Centralnoj zgradi tog univerziteta.

"Neophodne su studije invalidnosti, jer postoje kadrovi, postoji literatura. Za to, dakle, postoje uslovi i na nama je da to osmislimo", kazala je univerzitetska profesorka emerita Svenka Savić na promociji knjige "Izboriti se za izbor: Životna priča >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Gordane Rajkov".

Profesorka Pravnog fakulteta u Nišu i bivša poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić kazala je da su u društvu u Srbiji duboko ukorenjeni stereotipi i predrasude prema osobama sa invaliditetom. "U ovoj knjizi se može pročitati i kako je to moguće prevladati. Kako žive oni koji nisu pristali na milosrdje, na samilost, već insistiraju na jednakim mogućnostima i na poštovanju ljudskih prava, i prava da se u njima uživa u skladu sa jednakim mogućnostima. Iz knjige se vidi i kako je tekao proces saradnje sa drugim pokretima za ljudska prava a naročito za prava žena", navela je Petrušić.

Aktivistkinja u borbi za prava osoba sa invaliditetom Svjetlana Timotić ocenila je da se u društvu u Srbiji retko daje glas ženama sa invaliditetom da govore o svom iskustvu invaliditeta, roditeljstva, seksualnosti, nasilja koje preživljavaju.

"Tek u poslednje vreme položaj žene sa invaliditetom postaje vidljiviji", kazala je Svjetlana Timotijević.

Aktivista u borbi za prava osoba sa invaliditetom Suvad Zahirović iz Bosne i Hercegovine rekao je da je važno da se piše o svojim iskustvima, da se to prenese na nove generacije. "Puno vrednosti i mudrosti nestane sa ljudima koji odu sa ovog sveta, samo zato što nije bilo zabeleženo. I zato: 'Knjige, knjige, braćo, a ne zvona i praporci', kao što je govorio Dositej Obradović", poručio je Zahirović.

Izdavač knjige Relja Dražić ocenio je da osoba sa invaliditetom prvo mora da se izbori sa sobom, pa sa porodicom, pa sa društvom, pa sa državom.

Urednica knjige Milica Ružičić Novković kazala je da je posle svega što su ljudi proživeli u proteklih 25 godina pitanje da li iko može da kaže da nije osoba sa invaliditetom.

Ona je objasnila da se knjiga zove "Izboriti se za izbor", jer ako nemamo mogućnost da biramo o stvarima koje se tiču nas, ne možemo o sebi govoriti kao o samostalnim osobama.

Precizirala je da je snimljeno 12 sati razgovora, a u knjigu su uvršteni i transkripti pojedinih televizijskih emisija, u kojima je Gordana Rajkov gostovala. "Ova knjiga može da doprinese pokretanju savremenih studija invalidnosti", kazala je Milica Ružičić Novković.

Gordana Rajkov je bila prva osoba sa invaliditetom koja je bila narodna poslanica u Skupštini Srbije. Ona predsednica Centra za samostalni život osoba s invaliditetom Srbije iz Beograda.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.