Informatika obavezna od 5. razreda

Izvor: Radio 021, 11.Apr.2017, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Informatika obavezna od 5. razreda

Informatika se od naredne školske godine uvodi kao obavezan predmet za učenike petog razreda, odlučeno je na današnjoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS).

Na predlog Ministarstva prosvete, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja uradio je plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja, a NPS je na današnjoj sednici usvojio plan za peti i šesti razred osnovne škole. Izuzeti su sedmi i osmi razred, jer na plan za njih ima dosta primedbi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Plan nastave za peti razred, osim uvođenja informatike i računarstva kao obaveznog predmeta, predviđa i još dva nova predmeta, a to su fizičko i zdravstveno vaspitanje, kao i tehničko i tehnologija.

Ostaju obavezni izborni predmeti veronauka, građansko i drugi strani jezik, a ostali izborni predmeti se ukidaju i prelaze u sekcije. Ukida se i izabrani sport, koji je do sada bio treći čas fizičkog vaspitanja, a ubuduće će petaci imati dva časa obaveznog fizičkog i čas i po obavezne vannastavne aktivnosti.

NPS prošle godine nije usvojio predlog Ministarstva prosvete da se informatika uvede kao obavezan predmet uz obrazloženje da škole nisu opremljene računarima, a predsednik NPS Aleksanar Lipkovski kaže da su za godinu dana napravljeni ozbiljni koraci u rešavanju tog problema. Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković rekla je da su za nabavku računara u školama obezbeđena sredstva - 23 miliona dinara, da su tenderi u toku, a da će za obuku nastavnika informatike biti potrošeno 26 miliona dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić, izjavila je da će uvođenje informatike u obavezno osnovno obrazovanje uticati na unapređenje digitalne pismenosti, otklanjanje digitalnog i ekonomskog jaza, kao i na povećanje kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.