Inflacija u evrozoni - nula

Izvor: Radio 021, 14.Apr.2016, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija u evrozoni - nula

Stopa inflacije u evrozoni u martu je iznosila nula odsto, pokazali su danas objavljeni revidirani podaci evropske službe za statistiku Evrostata, uprkos tome što je Evropska centralna banka povećala obim podsticaja za "istrebljenje" deflacije.

Prema preliminarnoj proceni, objavljenoj 31. marta, inflacija u martu je iznosila minus 0,1 odsto, a u februaru minus 0,2 odsto.

Ponovo je ključni razlog niske inflacije bio pad cena energenata, koje su, kako je saopšteno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pale za 8,7 odsto u martu, posle pada od 8,1 odsto iz februara.

ECB je prošlog meseca povećao sopstveni program podsticaja, režući istovremeno kamatne stope na rekordno niske nivoe i obećavajući upumpavanje dodatnih količina novca u finansijski sistem.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.