Indijski poslodavci koriste rupu u zakonu da eksploatišu decu

Izvor: Radio 021, 06.Avg.2016, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indijski poslodavci koriste rupu u zakonu da eksploatišu decu

Vlasnici fabrika u Indiji zloupotrebljavaju zakon i zapošljavaju decu mlađu od 14 godina za nimalo lake poslove.

Pritom su im zarade tri puta niže nego punoletnima.

Prema novom indijskom zakonu, naime, dozvoljeno je zapošljavanje dece samo posle škole ili tokom raspusta, u sportskoj industriji, industriji zabave i u porodičnim preduzećima, što poslodavci zloupotrebljavaju zbog jeftine radne snage, prenosi BBC.

"Ranije sam morao da zapošljavam samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << punoletene osobe za 300 rupija (4,50 dolara) dnevno, a sad mogu i decu čiji se rad plaća znatno manje, samo 100 rupija (1,50 dolara), što predstavlja veliku uštedu", rekao je jedan vlasnik fabrike iz Nju Delhija.

Smatra se da "rupu" u zakonu predstavlja nejasna definicija koja se odnosi na rad dece u porodičnim firmama. Mnogi stoga premeštaju svoju proizvodnju u kuće, što nadležnim organima otežava praćenje i kontrolisanje.

Inače, neki od uobičajenih poslova za koje se angažuju deca je ljuštenje i sortiranje badema. To je, kako se navodi, mukotrpan posao koji rade deca školskog uzrasta. Pritom oni po ceo dan sede na podu povijenih glava.

Tu je zatim i prodaja cveća pored semafora, a mnogi mališani su angažovani i kao kućne pomoćnice.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.