Izvor: Radio 021, 09.Sep.2019, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indijci pronašli izgubljeni lender na površini Meseca

Indijska organizacija za istraživanje svemira objavila je da su pronašli lender Vikram izgubljen pri neuspelom pokušaju sletanja na Mesec.

Komunikacija sa letelicom izgubljena je u poslednjim trenucima pre sletanja.

Visokonapredna tehnologija lunarnog orbitera "Chandrayaan 2" napravila je termalni snimak oborenog lendera, a tim će sa Zemlje pokušati da identifikuje njegovu lokaciju i ponovo uspostavi kontakt.

Indijski svemirski program će biti nastavljen, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iako nema velikog optimizma o šansama za ponovno uspostavljanje komunikacije, javili su tamošnji mediji.

Projekt je imao za cilj da istraži dosad neistraženo južno područje Meseca. Ipak, Indija nije uspela da postane četvrta nacija nakon SSSR-a, SAD-a i Kine koja je uspela meko da sleti na Mesec.

Još uvek nije poznato kolika je šteta nastala na lenderu kad je udario o površinu Meseca.

Indijci kažu da je ovo u svakom slučaju veliki uspeh, posebno jer se misija nastavlja, budući da će "Chandrayaan-2" orbiter leteti još najmanje godinu dana oko Meseca i s obiljem svojih instrumenata mapirati njegovu površinu i prikupljati korisne podatke koji će pomoći i NASA-i u planiranju misije Artemis koja bi 2023. trebalo da vrati ljude na Mesec.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.