Imovina srpskih ministara: Popović ne krije bogatstvo, Ružić sve siromašniji

Izvor: Radio 021, 07.Avg.2017, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imovina srpskih ministara: Popović ne krije bogatstvo, Ružić sve siromašniji

Lider Srpske narodne partije Nenad Popović je, bar prema raspoloživim podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, najbogatiji ministar u Vladi Srbije.

Ono što u svom vlasništvu ima Nenad Popović (SNP), mnogi građani o tome mogu samo da maštaju. Sa druge strane, čini se novi ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnologije, nije odlučio da, poput mnogih funkcionera, svoju imovinu prepiše na druga lica.

Njegova imovina predstavlja pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bogatstvo. Kako se može videti u izveštaju o prihodima i imovini, Popović poseduje nekoliko stanova i luksuznih automobila. U njegovom vlasništvu nalazi se čak pet stanova, od toga dva petosobna (198 i 193 metara kvadratna), dva trosobna (79 i 72 kvadrata) i jedan dvosoban (62 kvadrata), što je ukupno 604 metra kvadratna stambenog prostora. Poseduje i deset garažnih mesta kao i skoro 6 hektara zemlje.

Impresivan je i njegov vozni park, koji je obnovio u poslednjih pet godina. Tako bi se Popović mogao videti, recimo, kako vozi "porše makan turbo", "mercedes s 350", "mini kuper S" ili motorcikl "Harli Dejvidson". Poseduje još i "Polarisove" motorne sanke i of-road vozilo, kao i gliser i rečni čamac.

Za svoje službovanje narodu kao ministar, ovaj mašinski inženjer i profesor ekonomskih nauka ne dobija novac. Ipak, prihodi koje ostvari u 21 kompanije u kojima je vlasnik 100 odsto akcija, a tu su još i dve u kojima je vlasnik većine, Popoviću donosi novac koji mu omogućava lep život.

Ostali ministri u Vladi Srbije spram Popovića deluju kao prave askete. Zanimljivo je recimo da ministar energetike, Aleksandar Antić (SPS), po svemu sudeći vidi budućnost u vinogradastvu, ili je pak reč o ljubavi, pa je vlasnik pet vinograda od preko 80 ari.

A, kako je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, jedini prihod mu je ministarska plata od 90.000 dinara.

U Vladi Srbiji postoji i jedna penzionerka, a reč je o Slavici Đukić Dejanović (SPS). Ona od Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje mesečno dobija 109.999 dinara, a od Ministarstva finansija, kao povraćaj doprinosa za PIO dobija 1.100.000 jednokratno.

Kao specijalistkinja u Kliničkom centru "Kragujevac" Đukić Dejanović zarađuje 40.000 dinara, a u Vladi Srbije, kao ministarka bez portfelja, još 89.990 dinara. Uz sve to ona ima jedan dvosoban stan i "micubiši" iz 2013. godine.

Ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević (vanstranačka ličnost), po svemu sudeći, deli hleb sa radnicima u kulturi i medijima pa na svoje ime ne poseduje nikakvu imovinu. Njegova plata iznosi oko 89.000 dinara.

U sportu je, dakako, situacija mnogo bolja. Vanja Udovičić (SNS), nekadašnji reprezentativac i profesionalni vaterpolista (Partizan, Jadran, Posilipo, Pro Reko, Mladost, Radnički), na svojoj imovinskoj kartici ima garsonjeru, kuću i dvorište od 797 metara kvadratnih, zgradu i dvorište od 715 kvadratnih metara, tri pašnjaka, šumu, udeo vlasništva u jednom putu, a sve to je stekao kupovinom.

Takođe, ima čamac i dva automobila. Ima i udela u vlasništvu tri preduzeća, dok je u "Vaud kompani" vlasnik 100 odsto akcija.

Novo ime među ministrima je i Branko Ružić (SPS), nema kancelariju, ali je zadužen za evropske integracije. Prelaskom na ministarsku poziciju, smanjena mu je plata za gotovo 17.000, pa sada prima skoro 94.000 dinara.

Ipak, Ružićeva imovinska kartica je potpuno prazna. Interesantno je to da je u svom prvom izveštaju Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da poseduje jedan trosobni stan.

Posle tri godine Ružić se preselio u petosoban, koji je stekao kroz ugovor o poklonu. Tako je bilo do maja 2014. kada više ni petosoban stan nije bio u njegovom vlasništvu.

Prelaskom iz socijale u vojni sektor, mnogi bi rekli, da se retorika Aleksandra Vulina (PS) zaoštrila, ali se zato njegova plata, prema priloženom, smanjila. Sa 100.000 dinara na mesečnom nivou, Vulin kao ministar odbrane prima 92.000 dinara.

Ima polovinu vlasničkog udela u trosobnom stanu od 107 kvadratnih metara, koji je stekao prodajom imovine.

Transferom u Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević (SNS) je pristao na istu platu kao i u Ministarstvu odbrane, odnosno na 91.000 dinara mesečno. Ovog ministra je izgleda poslužila porodica, pošto većinu objekata ili zemljišta u kojem ima vlasništva, stekao je nasledstvom.

Jedino kuća od 86 kvadratnih metara pripada u potpunosti njemu, dok u još jednoj od 150 kvadratnih metara ima polovinu udela. Ima vlasništva i u nešto više od 0,8 hektara zemljišta stečenih nasledstvom.

Zorana Mihajlović (SNS), ministarka saobraća, poseduje stan od 140 kvadrata i "tojotu" iz 2008. godine. Ipak, ona za svoj rad u Vladi ne dobija ni dinara.

Ni večitom ministru, Rasimu Ljajiću (SDP), izgleda da se posao u Vladi ne isplati mnogo. Za službu narodu dobija 33.000 dinara, pa mu je daleko isplativije da se drži nastave na Visokoj strukovnoj školi za preduzetništvo gde mesečno dobija 75.000 dinara.

Ministar koji nije za sada nije prijavio svoju imovinu, kao primer kako (ne)treba, jeste ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević (vanstranačka ličnost).

Ipak, prema prošlogodišnjem izveštaju može se videti da ministar prosvete ima šestosobnu kuću u svom vlasništvu, dva stana (troiposoban i dvosoban), kao i plac, koje je stekao kupovinom. Tadašnja plata mu je iznosila 90.000 dinara, a imao je udela u akcijama gimnazije, osnovne škole i predškolske ustanove Ruđer Bošković.

Ostali ministri uglavnom imaju platu između 80.000 i 90.000, a imovinske karte su poprilično prazne. To su Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Dušan Vujović, Goran Knežević, Branislav Nedimović, Goran Trivan, Jadranka Joksimović, Nela Kuburović, Zlatibor Lončar i Milan Krkobabić.

Kada je reč o šefici nove Vlade, Ani Brnabić, ona je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila platu od 104.500 dinara mesečno koja prima kao predsednica. Što se tiče imovine, kupovinom poseduje stan na Dedinju i potkrovlje od 327 kvadratnih metara, kao i garažu. Nasledila je dve kuće (četvorosobnu i jednosobnu) ukupne površine od gotovo 200 kvadratnih metara. Takođe poseduje i "tojotu" iz 2010. koju je kupila na lizing. Ono što nije navedeno i imovinskoj karti na sajtu Agencije, a o čemu je opširnije pisao KRIK, jeste da je Brnabić vlasnica i zemljišta od 8.900 kvadratnih metara na ostrvu Krk, gde joj se nalaze i obe kuće.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.