Izvor: Radio 021, 17.Nov.2019, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"I u narednim izbornim kampanjama bićemo preplavljeni događajima koji nisu uopšte morali da se dese"

Transparentnost Srbija ocenila je da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da "valjano uredi pitanje 'funkcionerske kampanje'".

Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji upućen je Skupštini, a, kako navodi ta organizacija, menjan je član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji uređuje razdvajanje obavljanja javne funkcije od stranačkog delovanja.

Kako se u saopštenju navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u članu 29. i u definicijama iz Zakona o Agenciji, preciziran je pojam "javnog resursa" i navedeni su pojedini vidovi zabranjenog korišćenja tih resursa, ali, kako ocenjuje, od toga neće biti naročite koristi jer se preciziraju pitanja oko kojih ni do sada nije bilo mnogo dilema.

"Na primer, ni do sada nije bilo nikakve sumnje da je funkcionerima zabranjeno da koriste prostorije i veb-sajtove državnih organa za promociju stranaka. Takođe, i do sada je bilo jasno da ministri ne smeju da koriste službena vozila za odlazak na stranačke mitinge, izuzev onih koji uživaju danonoćnu zaštitu, ali je Agencija za borbu protiv korupcije krivo tumačila postojeće propise", ističe Transparentnost Srbija.

Takođe, navodi se, zakon ne precizira one oblasti gde dileme postoje i gde bi intervencija bila korisna.

"To je pre svega vođenje 'funkcionerske kampanje', to jest situacije kada se promotivne mogućnosti koje pruža javna funkcija koriste kao prilika za dodatnu promociju pred izbore. Usled toga ćemo i u narednim izbornim kampanjama biti preplavljeni vestima o događajima koji nisu uopšte morali da se dese ili nije bilo nužno da se odigraju upravo u doba kampanje, sa javnim funkcionerima kao glavnim akterima", stoji u saopštenju ove organizacije.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.