I u Novom Sadu osnovano udruženje za spasavanje životinja

Izvor: Luftika.rs, 17.Nov.2016, 07:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I u Novom Sadu osnovano udruženje za spasavanje životinja

Udruženje specijalizovano za spasavanje životinja sa nepristupačnih mesta Animal Rescue Serbia (ARS) je posle Beograda, Vršca i Niša osnovalo ogranak i u Novom Sadu. Udruženje je krenulo aktivno sa radom u Beogradu početkom ove godine sa idejom da svaki veći grad u Srbiji dobije tim osposobljenih spasilaca životinja.
Pixabay.comARS je organizacija stvorena sa osnovnim ciljem da na teritoriji cele Srbije na organizovan, profesionalan i bezbedan način, spasava životinje iz situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << gde im je ugrožen život, uz poštovanje svih zakonskih propisa i bez dređene novčane nadoknade za svoje usluge.
– Svojim aktivnostima pomažemo ne samo životinjama, nego i svim ljudima koji bi u pokušaju spasavanja mogli ugroziti svoje ili tuđe živote, zbog nedostatka potrebnog znanja, veština i specijalne opreme – kaže za naš portal veterinarka iz Udruženja ARS Ivana Jovandin i dodaje da sve što rade, rade bez ikakve novčane nadoknade, potpuno volonterski iz ljubavi i potrebe da pomogu onima čiji se glas slabo čuje.
Pixabay.comSve što ovaj tim radi usmereno je isključivo na spasavanje životinja iz akcidentnih situacija, sa visina, iz dubina i sa vode. ARS nije osnovan sa ciljem da bude azil za životinje, ne bavi se prikupljanjem napuštenih ili povređenih životinja, pronalaženjem izgubljenih životinja i sličnim aktivnostima kojima se već bave druge organizacije i pojedinci. U skladu sa mogućnostima i raspoloživim vremenom, podržavaju i pomažu sve organizacije koje žele sa njima da sarađuju.
– Naša misija je da delujemo kao javna, svima dostupna služba i da naše usluge ne naplaćujemo građanima. Sve troškove pokrivamo putem donacija i drugh vrsta pomoći od strane domaćih i stranih organizacija, kompanija i pojedinaca – kažu iz Udruženja i pozivaju sve volontere, bez obzira na godine i fizičku spremnost, i donatore da im se priključe.
Do sada su, kada su imali mogućnosti i vremena, životinje spasavali vatrogasci u Novom Sadu.
– Mi smo obučeni i imamo profesinalnu opremu i dobru volju. Vatrogasci u suštini treba da spasavaju ljudske živote i materijalna dobra, a skidanje mace sa drveta nije njihova nadležnost nego dobra volja. I zato je neophodno da društvo ima i službu koja ce brinuti o životinjama na ovaj način – kaže veterinarka Ivana i dodaje da za sada nemaju ostvarenu zvaničnu saradnju sa vatrogascima, ali u skladu sa potrebama su spremni da pomognu kada god se za tim ukaže prilika.
Pixabay.comARS je prva zvanična neprofitna u volonterska organizacija za spasavanje životinja u Srbiji iz situacija gde im je život ugrožen, a pristup mestu gde se nalaze je otežan, rizičan ili nije moguć na uobičajen način. Te situacije su u najvećem broju slučajeva mačka koja se popela visoko na drvo pa ni nakon nekoliko dana nije uspela da siđe, ili pas koji je upao u šaht ili duboku jamu, pa čak i ptice koje ostanu upetljane da vise iz gnezda.
Njih mogu kontaktirati svi sugrađani prepoznaju gore opisane situacije. Uz malu napomenu da se ne bave udomljavanjem životinja i pronalaženjem nego se odazivaju na pozive kada je neophodno izvući životinju iz određene sitacije u kojij joj je život direktno ugrožen.
Pročitajte kakva je to plava mačka

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.