I Satelit uskoro dobija dečije igralište

Izvor: Radio 021, 08.Apr.2015, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Satelit uskoro dobija dečije igralište

Iako je ove nedelje počela gradnja 12 novih igrališta u Novom Sadu, mnogi roditelji negoduju jer u njihovom kvartu i dalje nema sprava na kojima bi se deca igrala.

Marija Prijić Sladić kaže za 021 da mesecima pokušava da obezbedi igralište za svoj komšiluk, za decu koja žive u ulici Anđe Ranković na Satelitu i okolnim ulicama.

"U tom kraju zaista nema adekvatnog igrališta, a u zgradama broj 11 i 6 živi skoro stotinu dece koja su uglavnom predškolskog i mlađeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << školskog uzrasta. Rekli su mi u ZIG-u  da će "napraviti ako postoji opravdana potreba", ali u praksi izgleda da se igrališta prave tamo gde je livada, umesto tamo gde su deca. Ne razumem, zašto preskaču deo grada u kojem je dečije igralište neophodno. Ta deca su sada tamo, za nekoliko godina biće tinejdžeri i tada neće biti toliko potrebno kao što je sada", objašnjava ona.

Ona smatra i da su na nekim lokacijama gde se trenutno postavljaju, nova igrališta potpuno nepotrebna. Kao primer, navela je vrtić "Vila" u Ulici Vojvođanskih brigada u koji dolaze deca jaslenog uzrasta.

"Ta igrališta su za decu od 3 do 12 godina. To znači da ga  deca iz ovog vrtića neće koristiti. Iz iskustva znam da vaspitačice tu decu uopšte ne izvode napolje, ni na travu, jer ih nema dovoljno da bi to bezbedno izvele. Zato ne razumem čemu igralište za decu tog uzrasta u objektu gde su deca koja nisu tog uzrasta?".

Satelit je sledeći u planu?

U ZIG-u su za 021.rs  objasnili da razumeju problem roditelja u tom delu grada kao i potrebu postavljanja sportskog sadržaja na ovom lokalitetu i objašnjavaju da su trenutno aktivnosti postavljanja dečijih igrališta usmerena prema predškolskim ustanovama, jer su ta dvorišta godinama unazad bila zanemarena. Dodaju i da im je Satelit sledeći u planu.

"Uskoro će uslediti nove aktivnosti koje se odnose na postavljanje dečijih igrališta, a jedno takvo biće izgrađeno i na Satelitu. Tačna lokacija još uvek nije definisana jer stručne službe trenutno rade na analizi terena", navode u ZIG-u za 021 i dodaju da je prevashodni kriterijum nedostatak sadržaja tog tipa na datom prostoru i atraktivnost lokacije.

Na primedbu Novosađanke o igralištu u vrtiću "Vila", u ZIG-u navode da će tamo biti postavljeno dečije igradište tipa "Baby" sa rekvizitima za decu jaslenog uzrasta, tačnije od 1 do 3 godine. "Ideja postavljanja ovakvih rekvizita "savremene generacije" plod je saradnje sa školskim pedagozima i psiholozima, a prihvaćena je od strane Stručnih službi Zavoda", kažu nam u ZIG-u i napominju da mora postojati razumevanje jer ne mogu odmah i svuda po gradu da postavljaju igrališta, pošto raspolažu sa ograničenim finansijskim sredstvima.

Podsetimo, devet igrališta biće raspoređeno u vrtićima "Radosnog detinjstva", a tri na novim lokacijama u gradu. Igrališta će biti izgrađena na podlozi od tartana i šljunka, a mogu ih koristiti i deca  sa posebnim potrebama. (Suzana Stojićević - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.