Izvor: Radio 021, 17.Feb.2020, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska obustavlja zapošljavanje u prosveti diplomaca iz Republike Srpske

Hrvatska ministarka za nauku i obrazovanje Blaženka Divjak izjavila je da Republika Srpska odbija da na zahtev Hrvatske proverava diplome koje potiču iz tog BiH entiteta i da će zato u hrvatskom školstvu biti zaustavljeno zapošljavanje osoba s diplomama iz RS.

Divjak je komentarisala proveru svih diploma osoba zaposlenih u hrvatskom školstvu, koju nije prošlo stotinu od 1.300 direktora škola.

"Poslali smo uputstvo da nema izgovora da se to sprovede, različiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su bili izgovori zašto do sada nije sprovedeno", rekla je ministarka, dodavši da je do sada nađeno 49 "neverodostojnih isprava".

"Da je jedna bila bi previše, a 50 je mnogo previše. Taj proces još traje. Provereno je 80 odsto sastava", naglasila je Divjak, rekavši da je odnos svedočanstava o školskoj spremi i diploma pola-pola.

Ministarka se požalila da Republika Srpska odbija da proverava diplome na zahtev Hrvatske i zbog toga će, kako je rekla, u hrvatskom školstvu biti zaustavljeno svako zapošljavanje osoba s diplomama koje potiču iz tog entiteta.

U ministarstvima postoji procedura obavezne provere diploma, a Divjak smatra da bi to trebalo uvesti svuda od javnih tela i preduzeća do svih ostalih.

"U početku je to mukotrpan proces. Nisam ni mogla slutiti pre godinu dana da će biti toliko problema: od same tromosti sistema da se to pokrene, neki direktori to nisu sproveli na vreme i tražili su izgovore", rekla je Divjak.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.