Holandija dobila prvu banku izmeta

Izvor: Radio 021, 13.Feb.2016, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija dobila prvu banku izmeta

U Holandiji je osnovana banka izmeta kako bi se olakšale transplantacije zdrave bakterijske flore i pomoglo pacijentima s hroničnim bolestima creva, objasnio je profesor univerziteta koji je pokrenuo taj projekat.

"Naša banka olakšaće lekarima i bolnicama u zemlji transplantacije zdrave baketrijske flore", objasnio je Ed Kujiper, profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Lajdenu, na zapadu Holandije. Taj univerzitet je osnovao holandsku banku izmeta, koja će skupljati, obrađivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i distribuirati sve što je potrebno za presađivanje flore.

"Ta procedura je često jedino rešenje za osobe koje pate do hronične infekcije creva i imaju Clostridiu difficile, bakteriju koja se nekada razvija nakon lečenja antibioticima", kaže Kujiper.

Neki antibiotici uništavaju normalnu crevnu floru, što toj bakteriji omogućava širenje, kaže pofesor. Presađivanje crevne flore omogućava transplantaciju zdrave bakterijske flore koja se širi crevima.

Prema podacima univerziteta, u Holandiji se godišnje beleži oko 3000 slučajeva. Oko pet odsto tih slučajeva postaju hronična stanja. U toj zemlji se svakog meseca obavi između 3 i 4 presađivanja crevne flore.

U nekim slučajevima infekcija može da bude smrtonosna nakon teških proliva, upale debelog creva i prsnuća creva.

Donatori moraju da budu zdravi, ne previše gojazni niti premršavi, i imaju dobru crevnu floru, objašnjava Kujiper. Njihovi prilozi se ne plaćaju i ostaju anonimni.

Banka izmeta trebalo bi da omogući i naučna istraživanja drugih bolesti creva, poput Kronove bolesti.

Profesor žali što davanje izmeta još nije prihvaćeno u podjednakoj meri kao davanje krvi i dodaje da je to pitanje navike.

Autor: Jutarnji list

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.