Izvor: Radio 021, 30.Mar.2019, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li skrining pregledi biti obavezni i mogu li građani biti sankcionisani?

Pred poslanicima Skupštine Srbije je set novih, ali i izmene nekih postojećih zakona iz oblasti zdravstva, a ukoliko budu usvojeni - za lekare, zdravstvene radnike i građane slede novine.

Celokupan sistem zdravstvenog osiguranja će biti izmenjen, jer je na dnevnom redu i Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju.

Jedna od ključnih novina je da će preventivni, odnosno skrining pregledi biti obavezni. Oni koji se ne budu odazivali na pozive, biće sankcionisani, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << N1.

Dok resorni ministar tvrdi da se država tako odlučnije bori protiv malignih bolesti, otvara se pitanje: da li se takvom praksom krše prava pacijenata?

U Srbiji svake godine od raka oboli oko 36.000 ljudi. Umre više od 20.000. Prema zvaničnoj statistici, kod muškaraca najčešći je rak pluća, debelog creva i prostate, a kod žena - karcinom dojke, debelog creva, pluća i grlića materice.

Te brojke svrstavaju Srbiju na srednjo-evropsku lestvicu po broju novoobolelih od malignih bolesti, a po broju umrlih na sam vrh.

I muškarci i žene, međutim, gotovo da se ne odazivaju na skrining, odnosno besplatne preventivne preglede. Da bi se poražavajuća statistika promenila - Vlada je donela odluku i skrining preglede postavila kao obavezu.

To je predviđeno Predlogom zakona o zdravstvenom osiguranju, ali se uz obavezu dodaje i kazna. Svi građani koji se ne budu odazvali pozivima na skrining, kojih će biti više, snosiće troškove lečenja ukoliko se bolest pojavi.

"Mogući su dodatni troškovi za građane budući da je Zakon predvideo plaćanje participacije najviše u iznosu od 35 odsto za lečenje bolesti za čije otkrivanje je bio organizovan skrining pregled u situaciji kada se osigurano lice nije odazvalo ni na jedan poziv za skrining pregled u okviru jednog ciklusa pozivanja, a svoj izostanak nije opravdalo, a bolest se pojavila u periodu do sledećeg ciklusa pozivanja", navodi se u delu zakona.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar branio je Predlog zakona pred poslanicima u Skupštini Srbije, rečima da je država prepoznala značaj preventivnih pregleda i da će svi koji se neopravdano neodazovu - moraju da učestvuju u troškovima lečenja. Kaže: pregledi će biti organizovati u ciklusima od tri godine i u tom periodu građani će biti pozivani tri puta.

"Ovde nikome nije cilj da nekoga kažnjava, ovde je samo jedan cilj - da podignemo svet, da podignemo svest. Kad imate negde u svestu - možda se razbolim, pa ću sutra morati da platim, mislim da će se tada lakše odlučiti za pregled", kazao je Lončar.

Ali, otvara se pitanje: da li se uvođenjem obaveze i sankcije krše prava pacijenata u Srbiji?

Iz Udruženja za zaštitu prava pacijenata "HELP" za N1 kažu da se takvom praksom ne ugrožavaju prava pacijenata. Smatraju da je odluka države - dobra. Drugačije mišljenje, ipak, imaju u NVO "Lekari protiv korupcije".

"Vrlo je korektno u dobro organizovano. Imate pismeni poziv, na adresu, zakazuje vam se dan, zakazuje vam se vreme kada treba da se pojavite, obavi se pregled, jedino što vi treba da uradite je da u to vreme, tog dana odete i da se pregledate i sami budete mirni da vam se ništa ne dešava u organizmu što vas može koštati života", kaže Sonja Hadži-Borjanović iz Udruženja za zaštitu prava pacijenata "HELP".

"Nije bilo debate, nije bilo stručnih suočavanja mišljenja, skrining kao skrining u jednoj siromašnoj i nerazvijenoj zemlji kao što je Srbija ima pozitivnih strana, ali taj represivni momenat je nešto što je pitanje, zbilja, ne samo od etičkog značaja, već pitanje o modelu funkcionisanja društva", mišljenja je Draško Karađinović iz nevladine organizacije "Lekari protiv korupcije".

I dok poslanici pretresaju zakon i novine koje će uslediti, ministar zdravlja ne beži od odgovora na ključno pitanje: da li će, kada Zakon stupi na snagu, lekari vraćati pacijente ukoliko nemaju novca da pokriju 35 odsto troškova lečenja, a nisu se odazivali pozivima za skrining?

"Ne, neće biti vraćen sigurno zbog 30 posto ni zbog više, biće mu pomognuto", rekao je Lončar.

Ali dodaje: ideja države je da do toga i ne dođe.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.