Hladno vreme i sneg i narednih dana

Izvor: S media, 13.Okt.2009, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hladno vreme i sneg i narednih dana

Hladno vreme, kiša i sneg zahvatili su danas Srbiju, toplane su počele sa "toplim probama" pred početak zvanične grejne sezone 15. oktobra, a u Novom Sadu već greju.

Toplane Srbije su spremne za predstojeću grejnu sezonu pa će gradjani u većini gradova, čiji se stanovi zagrevaju daljinskim sistemom grejanja, ove zime moći da računaju na tople radijatore u svojim domovima.

Na Kopoaniku, Zlatiboru, Sjenici i području Ivanjice pada jak sneg i prema podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Javnog preduzeća "Skijališta Srbije" visina snežnog pokrivača na Kopaoniku iznosi 27, Zlatiboru 25, a na Staroj planini 10 centimetara.

U lokalnoj meteorološkoj stanici na Kopaoniku rečeno je Tanjugu da je u 13 časova debljina snežnog pokrivača oko 30 santimetara, a da je duvao vetar brzinom od šest do devet metara u sekundi.

Prema podacima AMS Srbije, kiša pada na širem poručju Srbije i saobraćaj se zbog mokrih puteva odvija usporeno, prilaz Kopaoniku iz pravca Brzeća je neprohodan, a na regionalnim putevima Ivanjice snega ima na kolovozu do 10 centimetara.

Na prilazima Kopoaniku i preko Zlatibora, vidljivost je smanjena na 30-50 metara, a zbog niske oblačnosti, vidljivost je smanjena i na ostalim putevima koji vode preko planinskih prevoja.

Obilna kiša koja od juče pada u Beogradu izazvala je velike gužve u saobraćaju, ali bez većih zagušenja i poplava na ulicama, i na terenu je 41 ekipa preduzeća "Beogradski vodovod i kanalizacija".

Jak vetar koji duva u Novom Sadu srušio je nekoliko stabla, dve topole u blizini SPENS-a i na Vinzelosovom putu, brezu u Ulici Lukijana Mušickog i sorbus u Cvijićevoj ulici. Istovremeno, pao je i veliki broj grana, ali materijalna šteta, za sada, nije zabeležena.

Nova grejna sezona u Novom Sadu počela je pre njenog zvaničnog početka 15. oktobra, definisanog Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom iz toplikfikacionog sistema grada.

JKP "Novosadska toplana", zbog neubičajeno niskih temperatura i u želji da izadje u susret gradjanima, otpočelo grejnu sezonu 13. oktobra, bez obzira na na datum njenog zvaničnog početka.

Kako je Tanjugu rekao direktor Poslovnog udruženja "Toplane Srbije" Milovan Lečić, u većini toplana od jutros su počele tople probe.

"Generalno smo spremni, ali uvek mogu da iskrsnu problemi i mi ćemo se truditi da ih rešimo", napomenuo je Lečić, navodeći da pojedine toplane imaju problema u vezi sa izmiranjem dugova iz prošle godine.

Lečić je rekao da je reč o toplanama u nekoliko gradova - Boru, Priboju i drugim, ali da će se tek za nekoliko dana, kada počne grejna sezona, znati da li su pregovori sa dobavljačima urodili plodom.

Beogradske elektrane spremno dočekuju novu grejnu sezonu, obezbedjene su dovoljne količine čvrstih i tečnih energenata, a sa "Srbijagasom" je potpisani ugovor o isporukama gasa u narednom periodu, tako da se ne očekuju problemi u snabdevanju, izjavio je danas generalni direktor tog preduzeća Zoran Predić.

Gradska toplana u Nišu započela je jutros sa toplim probama na sistemu za centralno grejanje, tako da su i stanovi Nišlija bili topli.

Kragujevačko preduzeće "Energetika" je uključilo postrojenja kako bi, drugi put ovog meseca, proverilo funkcionisanja daljinskog sistema grejanja i otklonilo eventualne probleme pre 15. oktobra, kada i zvanično počinje grejna sezona.

Užičani, čiji se stanovi greju daljinskim sistemom grejanja, moći će ove zime da računaju na tople radijatore, pošto je užička "Toplota" , koja isporučuje toplotnu energiju za 5.463 stana, 23 školske, zdravstvene i socijalne ustanove i oko 550 korisnika poslovnog prostora, obavila je sve neophodne tehničke i organizacione pripreme za početak sezone.

U Čačku sutra počinje grejanje oko 8.000 stanova iz gradske toplane i kotlarnica. Direktor JKP "Čačak" Petar Domanović izjavio je Tanjugu da je sve spremno za novu grejnu sezonu i da ne bi trebalo da bude ni problema sa energentima, jer se koristi uglavnom gas.

Daljinsko grejanje za sve korisnike u Loznici počeće u četvrtak, budući da je JKP "Toplana" obezbedilo snabdevanje energentima.

Direktor JKP "Toplana" Milan Panić je u izjavi Tanjugu objasnio da će sutra biti obavljene "tople probe" sistema vrelovoda, kako bi, po otklanjanju eventualnih kvarova, 15. oktobra, u Loznici i u Banji Koviljači počelo snadevanje svih korisnika toplotnom energijom.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković - Palma izjavio je da je "Srbijagas" oko 12 sati počelo isporuke gasa Toplani u Jagodini i da će do sutra svi korsnici daljinskog grejanja u gradu imati tople radijatore u stanovima i radnim prostorijama.

HLADNO SA SNEGOM NAREDNIH SEDAM DANA

I sutra će u Srbiji biti vreme slicno današnjem, najavio je Hidrometeorološki zavod Republike Srbije.Biće oblačno sa kišom, hladno i vetrovito, a u planinskim predelima sa snegom.Na višim planinama očekuje se povećanje snežnog pokrivača.

Najniža temperatura od 0 do 5, a najviša dnevna od 4 do 8 stepeni.

I u Beogradu će u jutarnjim satima padati susnežica.Najviša dnevna temperatura neće preći 7 stepen.

Dežurni prognostičar Milica Despinić je za Radio S rekla da će ovakvo vreme potrajati do iduće srede.

„Narednih dana će biti hladno sa temperaturama ispod prosečnih vrednosti.Od četvrtka do nedelje očekuje nas promenljivo oblačno, u većini mesta suvo vreme.U pojedinim delovima će padati kratkotrajna kiša, a na planinama sneg“ rekla je Despinić.

Ona je rekla da će tih dana severozapadni vetar biti u slabljenju, ali u

većini mesta može doći do slabog mraza.

„ Do sredine sledeće sedmice zadržaće se pretežno oblačno sa kišom, a na višim planinama sa snegom“ dodala je ona.

Despinić je rekla da je sreda 21.oktobar poslednji dan numeričke prognoze i da zato ne može sa sigurnošću da kaže da li će doći do povećanja tempertaure iako ima naznaka za to.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.