Izvor: Radio 021, 22.Jan.2020, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hari i Megan: Princ od žurki koji je sam sebi utirao put

Hari je pokušao da uskladi javni i privatni život. Povremeno mu je publicitet koji dolazi s tim kad ste šesti u redu da nasledite tron pomagao da stekne podršku za dobrotvorne akcije.

BBC, PA Media, ReutersPrinc Hari

Vojvoda od Saseksa odrastao je pod svetlima reflektora - od mladog člana kraljevske porodice koji je morao da nauči da prežali smrt majke, preko tinejdžerskih godina neprestanih provoda, do vojničke karijere.

Od tada je Hari pošao majčinim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stopama, baveći se dobrotvornim radom širom planete. Oženio se i postao otac.

Sada će on i vojvotkinja od Saseksa otvoriti novo poglavlje u svojim životima: odreći će se kraljevskih zaduženja, titule Njihovog visočanstva i javnog finansiranja, i - očekuje se - provoditi veći deo vremena u Kanadi.

Hari i Megan: „Čist razlaz“ sa kraljevskom porodicom - šta dalje Princ Hari: Ne postoji druga opcija osim da se povučemo Premijeri Kanade i Velike Britanije o selidbi Harija i Megan

Ali bilo je i perioda kad je ta pažnja postajala prevelika i energično se borio za privatnost vlastite porodice.

Mladalački životPA MediaPrins Hari je rođen 1984. godine, kao drugo dete princa i princeze od Velsa

Rođen u bolnici Svete Marije, u Pedingtonu, 15. septembra 1984. godine, princa je pod imenom Henri Čarls Albert Dejvid krstio nadbiskup od Kenterberija u decembru iste godine u kapeli Svetog Georgija, u Vindzoru.

Ali zvanično je od prvog dana najavljeno da će biti poznat kao Hari.

ReutersIako je kršten kao Henri, oduvek je bio poznat kao HariPAHari sa majkom i bratom na putovanju u Torp park 1993. godine

Prinčevo detinjstvo naglo je prekinuto kad mu je majka poginula 1997. godine.

Princeza Dajana stradala je u saobraćajnoj nesreći u Parizu, u 36. godini, kad je auto u kom se nalazila pojurio kroz tunel sa paparaco fotografima za petama.

Hari i Megan: Zašto je sporan let avionom Eltona Džona Kraljica podržava Harija i Megan Megan se vratila u Kanadu, kraljica traži rešenje

Njena smrt potresla je poklonike kraljevske porodice iz čitavog sveta, ali je zauvek promenila živote 12-godišnjeg Harija i 15-godišnjeg Vilijama.

Sahrana, sa koje je ostala upamćena slika dvojice dečaka kako hodaju iza pogrebnih kola njihove majke kako bi prisustvovali službi u Vestminsterskoj opatiji, i dan-danas je jedan od najgledanijih programa na BBC-ju.

BBCPrinc Hari je stajao između oca princa Čarlsa i starijeg brata princa Vilijama dok su gledali kako mrtvačka kola odnose Dajanin kovčeg

„Slobodno mogu da kažem da je to što sam izgubio mamu sa 12 godina i zbog toga ugasio sve svoje emocije u poslednjih 20 godina imalo prilično ozbiljnog uticaja ne samo na moj privatni život, nego i na moj posao", rekao je princ u intervjuu za Dejli telegraf 2017. godine.

Dodao je: „Verovatno sam se u više navrata našao blizu potpunog nervnog sloma, u vreme kad vas je svaka vrsta žalosti, laži, zabluda i svega drugog obasipalo sa svih strana."

Princ je sledio obrazovni put starijeg brata Vilijama, u školi Vederbi na Noting Hilu, pre nego što se upisao na Iton 1998. godine.

PAPetogodišnji Hari, prvog dana u školi Vederbi, na Noting HiluGetty ImagesPrins Hari gleda kako njegov brat potpisuje pristupnicu na koledž Iton 1995. godine - poći će njegovim stopama, upisavši se u istu školu tri godine kasnije

Nakon što je napustio Iton sa položena dva napredna nivoa 2003. godine, Hari je uzeo godinu pauze.

Radio je na ovčarskoj farmi u Australiji i sa siročadi Aidsa u Lesotu, zacrtavši put za dobrotvornu organizaciju koju će kasnije tamo organizovati.

Život pod reflektorimaPress AssociationPrinc Čarls vodio je sinove na godišnje skijaške odmore u Švajcarsku

Pažnja medija je konstanta u Harijevom životu.

Naslovna strana izdanja Njuz ov d vorld (danas ugašenog) iz 2002. godine pompezno je objavila: „Harijeva drogeraška sramota" i tvrdila da je princ Čarls poslao sina da poseti kliniku za rehabilitaciju kao kaznu zato što je pušio kanabis.

Palata Svetog Džejmsa potvrdila je da je tada 17-godišnjak „eksperimentisao s ovom drogom u nekoliko prilika", ali da upražnjavanje nije bilo „redovno".

A onda je u oktobru 2004. godine došlo do koškanja sa fotografom ispred jednog kluba.

Kraljevski portparol rekao je u ono vreme da je 20-godišnji princ dobio udarac u lice foto-aparatom „kad su se fotografi sjatili oko njega".

Clarence House via Getty ImagesU sklopu godinu dana pauze, princ Hari je proveo vreme u sirotištu u Lesotu, u južnoj Africi

Kad je Hari odgurnuo foto-aparat, „ispostavilo se da je napukla fotografova usna", dodao je portparol.

Naredne godine, slika princa obučenog u nacističku uniformu na luksuznom maskenbalu izazvala je opšte zgražavanje.

Klarens haus kasnije je saopštio da se princ izvinio zbog bilo kakve „uvrede ili sramote" koju je time izazvao i da je sada svestan da je to „bio loš izbor kostima".

A 2009. godine pojavio se video snimak Harija kako koristi uvredljiv jezik da bi opisao azijskog člana svog voda u vojsci.

Palata Svetog Džejmsa saopštila je da je princu „izuzetno žao zbog bilo kakvog bola koje su njegove reči mogle da nanesu", ali je rečeno da je „izraz upotrebio bez ikakve zle namere i kao nadimak izuzetno popularnog člana njegovog voda".

Hari je uživao u blažem tretmanu medija tokom londonskih Olimpijskih igara 2012. godine, u ulozi ambasadora Olimpijade.

Getty ImagesPrinc je bio ambasador Olimpijade na Londonskim olimpijskim igrama 2012. godine

Iste godine proveo je mnogo vremena pred kamerama za kraljičin jubilej. U sklopu tih proslava, Hari je završio prvu solo kraljevsku prekomorsku turneju posetama Belizeu, Bahamima, Brazilu i Jamajci.

Međutim, tog avgusta pojavile su se slike princa i mlade gole žene u hotelskoj sobi u Las Vegasu.

Dve fotografije, objavljene na američkom sajtu za tračeve TMZ a kasnije i u listu San, napravljene su na privatnom odmoru sa prijateljima, a sajt je izvestio da je princ bio u grupi ljudi koja je igrala „strip bilijar".

Kasnije je rekao da je „verovatno izneverio samog sebe", ali je dodao: „Bio sam u privatnim odajama i trebalo je da se očekuje određena količina privatnosti."

Postoji, međutim, izvesna olakšavajuća okolnost za sve nestašluke u kojima se Hari obreo.

Kao mlađi vrat očekivanog budućeg kralja, Hari ima relativno malo odgovornosti.

Kao i kraljičina sestra princeza Margaret i mlađa braća princa Čarlsa, Hari je „rezerva za tron" - i nalazi se vrlo daleko od njega.

Tako su Harijeve nesmotrenosti uradile vrlo malo na narušavanju mišljenja javnosti o njemu.

I možda je imao slobodniji život zbog toga; sigurnosne brige bi aktivnu službu u Avganistanu učinile nemogućom za njegovog starijeg brata, na primer.

Vojska i dobrotvorni radPAPrinc kaže da je napuštanje vojske bila „stvarno teška odluka" za njega

Kad je saopštio da će napustiti vojsku 2015. godine, princ je rekao da vreme koje je tamo proveo „neće zaboraviti do kraja života".

To se odražava i u njegovom dobrotvornom radu, koji se uglavnom odnosi na mentalno zdravlje i pomoć vojnim veteranima.

Harijev najistaknutiji dobrotvorni rad do sada jeste osnivanje i vođenje Inviktus igara 2014. godine.

Međunarodno takmičenje u stilu paraolimpijade za ranjeno bivše vojno osoblje održano je do sada u Londonu, Orlandu, Torontu i Sidneju.

Chris Jackson/Getty ImagesPrinc je bio pokretačka snaga iza Inviktus igara

Pružio je podršku i dobrotvornoj organizaciji Hodanje sa ranjenima, za povređene veterane.

Drugi prinčev dobrotvorni rad uključuje projekte očuvanja u Africi i zajedničko osnivanje Sentebejla, dobrotvorne organizacije za pomoć siročadi u Lesotu.

Nastavio je rad svoje majke u pomaganju deci pogođenoj virusom HIV-a i podržavajući rad Hejlo Trasta u čišćenju minskih polja.

ReutersOn his visit to Angola in September, Harry said landmines are "an unhealed scar of war"Getty ImagesHari i njegov brat Vilijam su zajedno radili na raznim dobrotvornim inicijativama

Dajana je privukla pažnju čitavog sveta kad je hodala kroz aktivno minsko polje u centralnoj Angoli 1997. godine.

Umrla je u Parizu kasnije iste godine, pre nego što je doživela da vidi koliki je uticaj njena poseta stvarno ostvarila - kao što je potpisivanje međunarodnog sporazuma kojim je oružje proglašeno nezakonitim - ali je Hari istakao njena dostignuća kad je ponovio sve njene korake u septembru 2019. godine.

Borba sa stigmom

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.