Hapšenja zbog pranja novca

Izvor: Politika, 13.Jun.2010, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja zbog pranja novca

BEOGRAD – Policija, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, u akciji Šetač uhapsila je dve kriminalne grupe koje su na teritoriji Beograda i Novog Sada „oprali” 450 miliona dinara i za sebe prisvojili 45 miliona dinara.

MUP u saopštenju ističe da je u ovoj akciji prvi put koristio prikrivenog islednika i simulaciju pravnih poslova.

U saopštenju se navodi da su uhapšeni Željko Kostić, Tibor Vinkler, Jelena Mitrović. Bojana Savić, Ljiljana Isailović-Davinić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Branko Đekić, Vladimir Vučićević, Aleksandar Ivković, Goran Petrović i Stanislav Stanković.

Policija u saopštenju navodi da su, u cilju otkrivanja ovih organizovanih kriminalnih grupa i prikupljanja dokaza, prvi put primennjene mere sklapanja simulovanih pravnih poslova predviđene Zakonikom o krivičnom postupku Srbije.

Prikriveni islednik - policijskih službenik MUP, registrovao je više preduzeća na osnovu naredbe istražnog sudije Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

Na žiro-račune su, po nalozima organizatora kriminalne grupe, vršene uplate i podizan gotov novac sa računa, pri čemu je sačinjavana poslovna dokumentacija neistinite sadržine, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način, prikupljeni su neposredni dokazi o protivzakonitim radnjama organizotora i članova ovih kriminalnih grupa, kao i vlasnika oko 500 preduzeća, koji su u cilju izbegavanja poreskih obaveza vršili uplate na račun preduzeća koje je osnovala policija.

Organizatori i članovi ovih kriminalnih grupa su, u periodu od 2006. do 2010. godine, izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja i pranja novca, tako što su u Beogradu i Novom Sadu osnovali veći broj preduzeća na svoja ili imena trećih lica, koja se nisu bavila privrednom delatnošću, već su isključivo sačinjavala i overavala poslovnu dokumentaciju neistinite sadržine.

FoNet

objavljeno: 13/06/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.