Izvor: Radio 021, 08.Nov.2019, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Handke: Dobio sam pasoš, ne i državljanstvo SRJ

Nobelovac Peter Handke izjavio je da je imao pasoš SRJ, ali je demantovao da je imao njeno državljanstvo.

"Nemam jugoslovensko državljanstvo, samo sam dobio pasoš da bih putovao", izjavio je Handke za "Večernje novosti".

On je to rekao povodom pisanja istraživačkog sajta "Itercept" da mu je 1999. godine u ambasadi tadašnje SR Jugoslavije uručen jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi taj sajt, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh", pokrenulo je proveru ovih informacija.

"Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo. Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo potrebno je, pre uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvola i dobiti odobrenje", objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje "Esterajh", velika je verovatnoća da to nije bio slučaj.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Oglasio se Handke: Imao sam pasoš ne i državljanstvo SRJ

Izvor: 011vodič.com, 08.Nov.2019

Nobelovac Peter Handke izjavio je da je imao pasoš SRJ, ali je demantovao da je imao njeno državljanstvo.. . “Nemam jugoslovensko državljanstvo, samo sam dobio pasoš da bih putovao”, rekao je za sutrašnje “Večernje novosti” Handke.. On je to rekao povodom pisanja istraživački sajt “Itercept”...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.