Izvor: Radio 021, 10.Jan.2021, 21:12

Hakovan sistem podataka Novozelandske centralne banke

Novozelandska centralna banka saopštila je danas da je njen sistem podataka hakovan i da je potencijalno bilo pristupa komercijalno i lično osetljivim podacima.

Dogodio se ilegalan pristup servisu za deljenje fajlova koji koristi Banka za novčane rezerve Novog Zelanda (Reserve Bank of New Zealand) da deli i čuva osetljive informacije, saopštila je banka čije sedište je u Velingtonu.

Guverner Edrijan Or rekao je da je upad zaustavljen i da je onlajn sistem isključen, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kao i da glavne funkcije banke "ostaju zdrave i operacionalne".

"Radimo zajedno sa domaćim i medjunarodnim stručnjacima za sajber bezbednost i nadležnima u okviru istrage i odgovora na ovaj napad", rekao je Or.

On je kazao da se još utvrdjuje priroda i obim informacija kojima je pristupljeno u upadu, ali da bi mogli da obuhvataju "neke komercijalno ili lično osetljive informacije".

Sistem je obezbedjen i skinut sa interneta dok banka ne završi preliminarne istrage.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.