Haiti privremeno zabranio rad Oksfama

Izvor: Radio 021, 23.Feb.2018, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haiti privremeno zabranio rad Oksfama

Haiti je privremeno zabranio britanskoj humanitarnoj organizaciji Oksfam da radi u toj zemlji, usled optužbi da su neki njeni članovi seksualno zloupotrebljavali žene u toj zemlji, izjavio je ministar za planiranje i spoljnu saradnju te zemlje Aviol Floran.

Floran je rekao da je ta odluka doneta na osnovu "ozbiljnih prekršaja" koje je britanski Oksfam napravio u periodu između 2010. i 2011. godine, kao i da će konačna odluka o radu te organizacije u Haitiju biti doneta u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << naredna dva meseca.

Predsednik Haitija Žovenez Moiz pozvao je prošle nedelje na istragu humanitarne organizacije "Doktori bez granica" i drugih takvih organizacija koje su došle u tu ostrvsku državu nakon zemljotresa koji je pogodio 2010. Moiz je rekao da su seksualne zloupotrebe pripadnika Oksfama, samo vrh ledenog brega.

"Slučaj Oksfam je samo vidljivi deo ledenog brega. Nije samo Oksfam, postoje i druge nevladine organizacije u istoj situaciji, ali one kriju informacije", rekao je on.

Jedna od najvećih humanitarnih organizacija na svetu za pomoć nakon katastrofa, Oksfam, javno se izvinila prošle nedelje zbog skandala koji je potresao humanitarni sektor. Ta organizacija nije ni potvrdila ni negirala prethodno pisanje londonskog "Tajmsa" da su neki njeni članovi plaćali žene na Haitiju za pružanje seksualnih usluga.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.