Izvor: Radio 021, 08.Jul.2019, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa novinarki, aktivistkinja i naučnica žali se da ih proganja predavač na FMK

Grupa novinarki, aktivistkinja i naučnih radnica obratila su se javnosti pismom, u kojem su navele da ih predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu Zoran Ćirjaković duže vreme proganja i da su izložene njegovom nasilju na društvenim mrežama, kao i njegovim seksističkim uvredama.

"Iako za to nije postojao 'poseban povod' - nije bilo ličnog ili javnog sukoba među nama - Ćirjaković je u različitim trenucima tokom prethodne tri godine targetirao svaku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od nas, vređajući nam dostojanstvo seksističkim uvredama, diskreditovanjem našeg rada i sposobnosti, često na rodnoj osnovi, i to na društvenim mrežama, u tekstovima koje je objavljivao na svom blogu, u medijima za koje piše i tokom nastupa u televizijskim emisijama", navodi se u pismu.

Pismo su potpisale novinarke Jovana Gligorijević i Snežana Čongradin, viša naučna saradnica Adriana Zaharijević, aktivistkinje Jelena Lalatović i Isidora Petrović i profesorka Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović.

One su navele da je Ćirjaković nastojao da sazna informacije iz njihovih privatnih života, da bi ih objavljivao u "zlonamernoj interpretaciji", a da je nekima slao i neželjene imejl poruke, da je pozivao autore emisija u kojima su gostovale sa savetima da im otkažu gostovanje, kao i da je na društvenim mrežama pravio njihove lažne profile.

"I dan-danas, na svom blogu i (nedavno deaktiviranom) Tviter nalogu objavljuje naše fotografije stavljajući ih u podsmešljiv ili uvredljiv kontekst, organizujući onlajn hajke na nas. Pojavljivao se na događajima na kojima smo javno nastupale i pokušavao da isprovocira našu reakciju", navode one i dodaju da Ćirjaković često koristi ad hominem argumente koji su "ponižavajući i ispod svakog pristojnog nivoa polemike".

"Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je obavešteno o pojedinim ispadima Zorana Ćirjakovića, ali nikada nije reagovalo. Ćirjaković, ponavljamo, nikada nije imao nikakav privatni ili poslovni sukob ni sa jednom od nas. Neke među nama poznaju ga vrlo površno, a neke ga nisu srele nikada u životu", navele su one.

"Ni mi se nismo međusobno sve poznavale dok nismo postale njegove mete. Upoznale smo se kada smo osetile potrebu da razmenimo iskustva. Tada smo zaključile da smo sve u nekom trenutku zbog njegovog ponašanja bile zaplašene, da smo se osećale javno ponižene, a neke od nas imaju psihološke posledice usled višegodišnjeg uznemiravanja, za šta postoje medicinski dokazi", navode.

Kako se navodi, odlučile su da o tome progovore i da na taj način "upozore druge žene na mogućnost da i same mogu postati žrtve virtuelnog progona i verbalnog linča kojem su bile izložene". Kako su navele, "neće dozvoliti da mediji naprave žrtvu od nekoga ko se godinama iživljava nad njima".

"Pozivamo vas da ne učestvujete u stvaranju atmosfere u kojoj je ovakvo ophođenje prema ženama prihvatljivo", navele su.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.