Izvor: Radio 021, 11.Sep.2019, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa "Pixies" u petak objavljuje novi album

Američki alternativni rok bend "Pixies", koji je 2014. godine snimio album posle 23 godine pauze, u petak izdaje sedmi po redu studijski album "Beneath the Eyrie", koji će biti u duhu priča Edgara Alana Poa.

Pevač i frotmen Blek Frensis, poznatiji kao Frenk Blek, izjavio je da su na novom albumu pomešani zvuci aktustične i ritam gitare, kao što je bend to činio na prvim koncertima. Frensis je naveo da je album u gotičko-literarnom stilu.

Bend, čiji je vrhunac >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << karijere bio krajem 80-ih i početkom 90-ih godina, osnovan je 1986. godine u Bostonu, američkoj saveznoj državi Masačusets. Posle svađe članova, grupa se raspala 1993, ali je ponovo formirana 2004. godine.

Stalnu postavu grupe čine Blek Frensis, zatim Džoi Santjago, Kim Dil i Dejvid Lavering.

U SAD su imali skroman uspeh, a mnogo uspešniji su bili u Velikoj Britaniji i Evropi, mada sa studijskim albumima nikada nisu imali naročitu prolaznost kod široke publike zbog naglašene gitarske distorzije.

Blek Frensis je glavni tekstopisac i pevač grupe. Njegove pesme se bave nesvakidašnjim temama kao što su nadrealizam i NLO. Mnoge pesme govore o psihičkoj nestabilnosti, biblijskim prikazima nasilja, fizičkim povredama i incestu.

Grupa se često smatra neposrednim prethodnikom eksplozije alternativnog roka 90-ih godina.

"Pixies" je bila inspiracija za čitavu generaciju muzičara, među kojima za Nirvanu na čelu s Kurtom Kobejnom. Njihov uticaj je znatno porastao u godinama posle njihovog razlaza. "Pixies" je izdao šest studijskih albuma - "Come on Pilgrim" (1987), "Surfer Rosa" (1987), "Doolitle" (1989), "Bossanova" (1990) i "Trompe le Monde" (1991) i "Indie Cindy" (2014).

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.