Gruevski kreće u desoroizaciju nevladinih organizacija

Izvor: Radio 021, 17.Dec.2016, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevski kreće u "desoroizaciju" nevladinih organizacija

Lider vladajuće VMRO DPMNE i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski najavio je filtriranje nevladinih organizacija u Makedoniji, korak koji je nazvao "desoroizacija".

"Borićemo se za desoroizaciju Makedonije i jačanje nezavisnog građanskog sektora, koji neće biti ni pod čijom kontrolom. Pristupiće se regulisanju oblasti funkcionisanja nevladinih organizacija po modelu najnaprednijih demokratija u svetu", rekao je on pristalicama na protestu ispred Državne izborne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << komisije (DIK).

Gruevski je poručio da je to jedna od tački Proglasa koji je danas doneo Izvršni odbor VMRO DPMNE. Aktiviste građanskih organizacija i pojedinih medija koje kritikuju desetogodišnju vladavinu VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i političke protivnike, on i njegove pristalice pogrdno nazivaju "sorošoidi".

Pristalice VMRO DPMNE treći dan uzastopno okupile su se ispred zgrade u kojoj DIK razmatra prigovore opozicije, da im, kako kažu, ne bi bila ukradena izborna pobeda.

Na skupu ispred DIK-a čule su se i uvrede na račun lidera opozicionog SDSM-a Zoran Zaeva, a pristalice VMRO DPMNE na transparentu su poručili ambasadoru SAD Džesu Bejliju da se ne meša u unutrašnje poslove Makedonije. Oni su nosili i transparent na kome na engleskom jeziku piše: "Donalde Trampe, mi te volimo".

Prema preliminarnim rezultatima, VMRO DPMNE ima 51 mandat u skupštini sa 120 poslanika, SDSM 49 mandata, albanska Demokratska unija za integraciju, koja je poslednjih osam godina bila u koaliciji sa VMRO DPMNE ima 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratska partija Albanaca dva.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Gruevski najavio desoroizaciju nevladinih organizacija u Makedoniji

Izvor: Beta, 17.Dec.2016

Lider vladajuće VMRO DPMNE i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski najavio je večeras filtriranje nevladinih organizacija u Makedoniji, korak koji je nazvao "desoroizacija"."Borićemo se za desoroizaciju Makedonije i jačanje nezavisnog gradjanskog sektora, koji neće biti ni pod čijom kontrolom....

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.