Izvor: Radio 021, 08.Mar.2019, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradska uprava Šapca: Ministarstvo građevinarstva otima nadležnost lokalnoj samoupravi

U centru Šapca počela je rekonstrukcija stare robne kuće, po odobrenju Ministarstva građevinarstva, a u suprotnosti sa odlukama Odeljenja za urbanizam Gradske uprave.

Kompanija "Leon" iz Slepčevića, kao vlasnik, tom rekonstrukcijom dobiće 200 novih kvadrata poslovnog prostora, što spada u dogradnju, a ne rekonstrukciju. To je omogućila republička vlast, odnosno Ministarstvo, jer je, kako tvrde upućeni u ovaj posao, višestruko prekršen postojeći zakon, piše "Danas". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Zakonom je propisano da građevinske dozvole izdaje Odeljenje za urbanizam Gradske uprave Šapca.

"Tri puta smo odbijali ovaj zahtev, ali je Ministarstvo građevinarstva donelo rešenje kojim prihvata zahteve kompanije 'Leon'. Mi čak nismo ni obračunali doprinose, jer se dozvola ne može dobiti bez plaćenih doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta. A sve se to u Beogradu završilo. To je praktično otimanje nadležnosti lokalnoj samoupravi, jer je Ministarstvo samo izdalo dozvolu i naplatilo doprinose, što je presedan. Grad nijednog trenutka nije dovodio u pitanje rekonstrukciju ovog objekta, ali tražena intervencija znači dogradnju, što je protivno planskom dokumentu", kaže Milan Vasić, načelnik Gradske uprave.

U sklopu ovog poslovno-stambenog objekta je oko pedeset stanova, a stanari su uložili tužbu Upravnom sudu kojom osporavaju građevinsku dozvolu. Oni kao vlasnici određene kvadrature imaju i srazmeran udeo u parceli. A Katastar u Šapcu odbio je njihove zahteve za upis prava na parceli i tako ih sprečio da budu ravnopravna stranka. Uz to, kompaniji "Leon" je upisano vlasništvo na robnoj kući i na podrumu, ali ne i za prostor ispred, koji se sada dograđuje. Ta površina u listu nepokretnosti nije njena.

Stara robna kuća podignuta je sedamdesetih godina, jedina je zgrada u Šapcu koja ima kolonade i predstavlja spomenik moderne arhitekture. Ceo ovaj prostor deo je pešačke zone, predstavlja ambijentalnu celinu uklopljenu sa ostalim objektima.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.