Građanska Vojvodina poziva na solidarnost sa Filipom Davidom

Izvor: Radio 021, 02.Mar.2016, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građanska Vojvodina poziva na solidarnost sa Filipom Davidom

Koalicija vojvođanskih nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" pozvala je civilne organizacije, javne ličnosti i građane da se solidarišu sa književnikom Filipom Davidom, koji se, kako navode, već danima nalazi na meti napada provladinih i ekstremističkih medija, napada koji imaju i fašistički, odnosno antisemitski karakter.

"Filip David je postao meta pretnji i uvreda nakon što se na jednom skupu u Narodnoj biblioteci Srbije javno ogradio od prisustva Tomislava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Nikolića, sadašnjeg predsednika Srbije, podsećajući na politiku koju je ovaj bivši radikal vodio i zastupao u ne tako davnoj prošlosti. David je svih ovih godina bio dosledan kritičar agresivne nacionalističke politike, a ovim svojim hrabrim gestom održao je lekciju svima onima koji su ili doprineli ili dobrovoljno pristali na to da se u zaborav gurne vreme rata i zločina i izbegne odgovornost za politiku koja je produkovala smrt desetina hiljada ljudi na prostorima bivše Jugoslavije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je "David održao lekciju i onim do srži preplašenim javnim ličnostima i kulturnim poslenicima koji su sami sebi oduzeli pravo na dostojanstvo izbegavajući da se javno i jasno izjasne o društvenim i političkim devijacijama i pristajući da budu samo cvetovi u bašti političkih elita kojima će se ovi kititi prema potrebi".

"Solidarnost sa Filipom Davidom predstavlja civilizacijski čin, koji ne označava samo zaštitu onog koji se, skoro usamljen, našao na udaru brojnih i neuporedivo jačih nasilnika, već i odbranu prava na kritički stav, nepristajanje na zaborav i ćutanje, i pre svega zaštitu elementarne etičnosti društva koje se nikada nije ni počelo oporavljati od politike devedesetih", navodi "Građanska Vojvodina".

Autor: 021.rs/foto: Medija centar Beograd

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.