Izvor: Radio 021, 03.Maj.2019, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građanska Vojvodina: Ako ne zabrani skup radikala u Hrtkovcima, država će ugroziti bezbednost građana

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani okupljanje članova i funkcionera Srpske radiklane stranke zakazano za subotu 4. maja i, kako navode, "spreče ponavljanje zločina koji je lider radikala počinio u tom mestu devedestih godina prošlog veka".

"Zakazivanje otadžbinskog kongresa SRS u Hrtkovcima je očigledan nastavak politike širenja nacionalne mržnje od čijih posledica se ovo društvo još nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << oporavilo. Da su takve provokacije izuzetno opasne svedoče hiljade žrtava suludih etničkih inženjeringa sprovođenih pre tri decenije. Za aktuelne provokacije, međutim, nije odgovoran samo osuđeni ratni zločinacv Vojislav Šešelj, za njih će, ukoliko se dozvole, ključnu odgovornost snositi vlast i instiucije ove države Srbije", navodi se u saopštenju Građanske Vojvodine.

Kako se dodaje, omogućavanje takvog "političkog iživljavanja" u sredini koja još uvek nosi ožiljke devedesetih protivi se Ustavu Srbije i prihvaćenim međunarodnim konvencijama kojima se zabranjuje izazivanje i raspirivanje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti.

"Posle nacionalističkog skupa pred pekarom "Roma" u Borči u kojem je pretnjama bio izložen građanin albanske nacionalnosti, a koji je vlast dozvolila, nesmetano održavanje radikalskog konresa u Hrtkovcima bio bi jasan i veoma opasan znak da je bezbednost manjinskih zajednica u Srbiji ozbiljno ugorožena. Apelujemo zato na sve građane da ne dozvole da društvom zavladaju nacionalističke horde i da od institucija države zahtevaju da deluju u skladu sa propisima i zaštite meštane Hrtkovaca, kao i sve druge građane ove zemlje od samoproklamovanih zaštitnika nacionalnih interesa", stoji u saopštenju.

Podsetimo, Otadžbinski kongres Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima organizuje lider ove stranke i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj. On će kongres organizovati u svojoj kući u Hrtkovcima. Više o samom događaju, ali i kako se on tumači, možete da pročitate OVDE.

Građansku Vojvodinu čine:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine,

Centar za regionalizam,

Građanska akcija Pančevo,

Zelena mreža Vojvodine,

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji,

Centar za interlkulturalnu komunikaciju,

Vojvođanski građanski centar

Centar građanskih vrednosti Subotica

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.