Izvor: Radio 021, 25.Feb.2021, 12:03

Građanima olakšano prijavljivanje slučajeva sive ekonomije i kršenja preventivnih mera

Građani od danas lakše mogu da prijave slučajeve sive ekonomije i kršenje epidemioloških mera.

Na raspolaganju im je IVA, ChatBot aplikacija republičkih inspekcija, saopštio je NALED.

Nova usluga dostupna je OVDE i pruža podršku u popunjavanju onlajn obrasca za prijavu.

Pored podrške u popunjavanju onlajn obrasca, za građane i privredu je pripremljena detaljna lista problema, odgovori na pitanja i moguća rešenja, koja će putem ChatBot aplikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << biti dostupna za 15 inspekcija, uključujući tržišnu, sanitarnu, građevinsku, veterinasku, poljoprivrednu, prosvetnu, zdravstvenu inspekciju, Poresku upravu, itd.

Aplikacija ChatBot IVA (Inspector Virtual Assistant) povećaće efikasnost i automatizaciju rada Kontakt centra republičkih inspekcija osnovanog u martu prošle godine.

Putem onlajn razgovora sa strankama, IVA će pomoći da se izbegnu čekanja, dodatno angažovanje operatera i analitičara, kao i inspekcija, jer će obrada brojnih neadekvatnih zahteva i ponavljajući poslovi biti zamenjeni radom softverske aplikacije.

"Za 11 meseci rada, Kontakt centru je upućeno gotovo 17.000 prijava i IVA će biti velika pomoć u obradi svih budućih predstavki", kaže šef Jedinice za inspekcijski nadzor u NALED-u Dragan Pušara.

Dodaje da će ChatBot aplikaciju razvijati kroz tri faze.

U okviru prve faze, kako navodi, aplikacija će služiti za navigaciju i pomoć građanima da popune onlajn formu, dok će druga faza omogućiti početnu trijažu pitanja i predstavki.

"Poslednja faza podrazumeva nadogradnju aplikacije, kao i pružanje informacija o zakonskoj regulativi i inspekcijskoj praksi kako bi se stranke edukovale i smanjio broj poziva, predmeta i predstavki koje nisu u nadležnosti republičkih inspekcija", objašnjava Pušara.

Od 16.884 prijava građana i privrede, više od 5.000 bilo je u nadležnosti republičkih inspekcija, 1.270 je prosleđeno lokalnim inspekcijama, dok je kod ostalih strankama data informacija ili pravna podrška.

Najviše prijava upućeno je Inspektoratu za rad (1.134), Tržišnoj (1.061), Poreskoj (1.036) i Sanitarnoj inspekciji (811).

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

ChatBot aplikacija republičkih inspekcija za prijavu sive ekonomije i kršenje mera

Izvor: Danas, 25.Feb.2021

Prijavljivanje sive ekonomije i kršenja epidemioloških mera u Srbiji od danas je dodatno olakšano jer je građanima i privrednicima na raspolaganju IVA (Inspector Virtual Assistant), ChatBot aplikacija republičkih inspekcija, objavila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.