Građani za lečenje iz svog džepa dodatno izdvoje više od milijardu evra

Izvor: Radio 021, 22.Jun.2018, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani za lečenje iz svog džepa dodatno izdvoje više od milijardu evra

Iako u Srbiji postoji obavezno zdravstveno osiguranje, građani za lečenje iz svog džepa svake godine dodatno izdvoje još 1,4 milijardi evra, pokazuju podaci Svetske banke.

Dragan Lončar, profesor na Ekonomskom fakultetu, rekao je u intervjuu za N1 da je čak 40 odsto potrošnje u srpskom zdravstvenom budžetu potrošnja stanovnika na lekove, na privatne zdravstvene usluge, na ono što ne ide kroz sistem javne zdravstvene potrošnje.

"Imamo situaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da neko ko uplaćuje iz svoje zarade, odnosno njegov poslodavac uplaćuje doprinose koji iznose 10,3 odsto, ukoliko nije zadovoljan uslugom, bez obzira što plaća, on izdvaja novu sumu iz svoje neto zarade, da bi dobio neku zdravstvenu uslugu u privatnom zdravstvenom sistemu", objašnjava on.

On ocenjuje da je učinjen određeni pomak kada je reč o inovativnim terapijama, odnosno lekovima, ali da još postoji prostor za značajna poboljšanja.

"Suštinski, dok se ne integriše privatni zdravstveni sistem u državni, samo ljudi koji imaju rezervnu sumu novca će moći da za svoje dete, roditelja, sebe plate uslugu u privatnom zdravstvenom sistemu. Oni koji nemaju novca, koristiće besplatnu zdravstvenu uslugu, čekaće nekada duže, nekada kraće. Nekada će dobiti vrhunsku uslugu, nekada će dobiti lošu uslugu", dodao je Lončar.

On je zaključio da je potrebno uraditi dubinsku analizu budžeta Srbije da bi se ocenila finansijska održivost modela koji integriše privatni zdravstveni sistem u državni.

Autor: N1

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.