Grad će sprečiti prodaju DP Novi Sad - Gas?

Izvor: Radio 021, 10.Sep.2014, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad će sprečiti prodaju DP Novi Sad - Gas?

Iako je najavljeno da će DP "Novi Sad - gas" ponovo biti novosadsko javno preduzeće, Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv za privatizaciju ukupno 502 preduzeća u Srbiji, među kojima je i ovo.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže za 021.rs da će lokalna vlast tražiti da se DP "Novi Sad - gas" izuzme iz privatizacije.

"Predviđena prodaja će zahtevati reakciju. Nakon konsultacije sa stručnim službama u gradu, zauzećemo stav po tom pitanju i ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mogu da izuzmem mogućnost da Grad Novi Sad neće podneti zahtev da se DP "Novi Sad - gas" izuzme iz privatizacije i da ćemo tražiti naša vlasnička prava nad tim preduzećem", kaže on.

Ipak, Vučević ukazuje na to da se, s druge strane, postavlja pitanje da li Gradu treba još jedno preduzeće, tj. da li je Novi Sad uopšte dobar kao upravljač preduzećima ili treba da izađe iz vlasničkih struktura. "Najlakše bi bilo da tražimo da to bude gradsko preduzeće, ali ne bih želeo da to bude novi teren za nove političke podele", kaže Vučević za 021.

"Ako procenimo da je veći interes da Grad bude neko ko je nadležan za to preduzeće, mi ćemo se potruditi da se to desi. Udruženja potrošača apsolutno podržavaju da Grad preuzme Novi Sad - gas, ali to ne znači da će, ako se Grad javi, Ministarstvo isključiti ovo preduzeće iz privatizacije. Pretpostavljam da će Republika sagledati iz svoje pozicije šta dobija, a šta gubi ukoliko ne proda Novi Sad - gas", objašnjava gradonačelnik za 021.rs.

Dodaje da je ranije traženo od republičke Vlade da se preuzme kontrola upravljanja nad ovim društvenim preduzećem, ili od strane republike ili od strane Grada, ističući i da je neosporna želja korisnika DP "Novi Sad - gasa" jer su oni ubeđeni da im Grad pruža sigurnost u smislu cene i kvaliteta potrošnje.

Direktor ovog gasnog distributera Jovo Vujanović kaže da je to preduzeće, koje je u stoprocentnom društvenom vlasništvu sada prvi put na prodaji. "Niko od potencijalnih kupaca do sada s nama nije kontaktirao, videćemo hoće li tokom narednih nekoliko dana, koliko je preostalo do javnog poziva", navodi Vujanović.

Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv za privatizaciju ukupno 502 preduzeća u Srbiji, koja ili imaju status firmi u restrukturiranju ili je njihov kapital još uvek u društvenom vlasništvu. Među njima je i 18 preduzeća iz Novog Sada, a poziv važi do 15. septembra, posle čega bi trebalo da se zna konačna sudbina preduzeća "Novi Sad - Gas", "Dnevnik holdinga", "Petra Drapšina", "Bačka puta", "ZGOP-a", "Forum plasmana", NIC Apola i drugih.

"Novi Sad - gas" zapošljava devedesetak ljudi, bavi se snabdevanjem individualnih potrošača prirodnim gasom i njegova vrednost je procenjena na 1,9 milijardi dinara. Osnovano je 1976. godine kao JKP "Plin", a nakon transformacije 1989. godine se zvalo JKP "Novi Sad - gas" i osnivač je bila Skupština grada.

Od 1997. godine obavljena je statusna promena u društveno preduzeće i Grad je izgubio svoja osnivačka prava. Od osnivanja, raspolaže sredstvima i imovinom koju je obezbedio Grad Novi Sad.

Međutim, ugovorom iz marta 2000. godine između JP "Zavod za izgradnju grada" i DP "Novi Sad - gas" izgrađeni investicioni objekti gasovoda u većini prigradskih mesnih zajednica se prenose ovom društvenom preduzeću. Naknadnom sudskom presudom je utvrđeno da su navedeni sistemi izgrađeni sredstvima obezbeđenim iz budžeta Grada Novog Sada i poništen je deo ugovora kojim društveno preduzeće "Novi Sad - gas" raspolaže tom imovinom. (Suzana Stojićević - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.