Izvor: Luftika.rs, 26.Maj.2022, 13:34

Gori deponija u Temerinu, širi se nesnosan smrad spaljenih životinja i otpada (VIDEO)

Velika nesanitarna deponija između Temerina i Siriga sinoć se zapalila i još gori. Nesnosan smrad spaljenog otpada širi se okolinom, a dominira smrad spaljenih životinjskih leševa, javlja 021.rs.
I dok nadležni tvrde da je u pitanju požar usled sinoćnjeg kratkog nevremena, najbliži stanovnici naselja kažu da je to laž.
Ekipa pomenutog portala prišla je deponiji i zabeležila da se, u toku aktivnog požara, otpad i dalje istovaruje na deponiju, kao da se ništa ne dešava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << /> Vatrogasna ekipa izašla je na teren sinoć i nije uspela da priđe terenu dovoljno da bi efikasno lokalizovala požar.
Direktor JKP „Temerin“ Željko Džakula izjavio je za lokalni Temerin info da se deponija upalila usled jakog nevremena, vetra i grmljavine.
„Odmah su izašle vatrogasne ekipe i naši ljudi, ali izuzetno se plamen brzo širio i nije se mogao požar sanirati za kratak vremenski rok. Ekipe su i jutros izašle na teren, vatra se u neku ruku smanjila, ali pošto je velika površina i ima dosta zapaljivog materijala, u ovom trenutku nije moguće da ekipe priđu. Mašine su na terenu i mislim da ćemo u narednih nekoliko dana, dva do tri, mislimo da ćemo moći da obuzdamo to tinjanje. Vodom se ne može sanirati koliko sa zemljom, a za zemlju su potrebne mašije“, naveo je Džakula.

Nekoliko stotina metara od deponije živi porodica Gaković.
Robert i Nikolina Gaković, koji imaju dvoje male dece, kažu da ovo uopšte nije retka situacija i dovode u pitanje uzrok požara kog se drže nadležni.
Kako kažu, sumnjaju da rukovodioci deponije samostalno izazivaju požar kako bi spalili otpad, kog je na deponiji previše.
– Ovo je situacija koja se dešava svaka tri meseca, a naročito je izraženo leti. Pale deponiju jer ima previše smeća i tako ‘rešavaju’ problem. Mi smo ih tužili još 2017. godine zbog štete kojoj smo mi direktno ovde izloženi, a taj predmet na sudu još uvek nije rešen. I nikada zapravo ne ugase požar – puste da se samo smiri. Policija kaže da to nije njihov problem i ne izlaze na teren, a prošle godine je izgovor nadležnih za negašenje bio da je voda skupa. Sve nam smrdi, nama je propalo sada 100 kilograma mesa deca nam udišu ovo, sav veš nam smrdi i tako stalno – pričaju Robert i Nikoleta.
Oni očekuju da će deponija goreti još neko vreme, te da nikako neće biti ugašena za par dana.
– Nikakav udar groma se nije desio. Vatrogasci su sinoć obijali katanac da bi otvorili rampu i ušli, niko tamo od zaposlenih nije bio. Ja sam prvi zvao vatrogasce i tako su saznali za ovo. Neverovatno je koliko nas ugrožavaju, a mi ih plaćamo – priča Robert za 021.rs.
Nisu iznenađeni ni članovi Ekološke inicijative Temerin. Aktivista Milenko Karlica, koji godinama ukazuje na ekološke probleme u Temerinu, smatra da su nadležni u JKp „Temerin“ vrsni manipulatori.
– Uvek imaju neko opravdanje. Ovakve akcidentne situacije se nikada ne bi smele dešavati – navodi Karlica za 021.rs.
Posle Ane Brnabić, mladić iz Temerina i ministarku Irenu Vujović “posadio” na pravo mesto

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Zapaljena deponija u Temerinu, pozar bezuspesno gasen (FOTO/VIDEO)

Izvor: PrviPrviNaSkali.com, 26.Maj.2022

Na poziv gradjana, produkcija Zelena patrola udruzenja gradjana Vojvodjanska zelena inicijativa zabelezila je deponiju u pozaru na teritoriji Temerina. Gradjani koji zive u neposredno blizini deponije ukazali su da deponija gori od juce (utorka 25. maja).- Vatrogasci su izasli na teren i nisu uspeli..

Nastavak na PrviPrviNaSkali.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.