Izvor: Radio 021, 30.Jun.2019, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google Play Store pun opasnih aplikacija

Izgleda da se ne možete tek tako pouzdati da su aplikacije u Google Play Store-u bezbedne.

Zapravo, istraživanje koje je sprovođeno tokom dve godine je to eksplicitno pokazalo. Univerzitet u Sidneju je pronašao čak 2.040 škodljivih i zlonamernih aplikacija na popularnom servisu za Android platformu.

Istraživanje je analiziralo milion aplikacija u Google Play prodavnici. Pronađen je veliki broj lažnih aplikacija, aplikacija koje su tražile pristup velikom broju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << privatnih podataka o korisnicima, a zanimljivo je da u ovakve aplikacije spadaju i neke popularne igre, među kojima su Hill Climb Racing ili Temple Run.

Kako bi uspešno analizirali toliki broj aplikacija, istraživači su koristili metode mašinskog učenja.

Algoritmi su tako pronašli čak 49.608 potencijalnih pretnji. Potom su pomoću VirusTotal softvera 7.246 aplikacija okarakterisane kao maliciozne, dok je od toga 2.040 aplikacija okarakterisano kao lažno ili visoko rizično.

Zanimljivo je i da je sam Google reagovao i ekspresno uklonio aplikacije koje su u ovom istraživanju označene kao opasne.

Takođe, povećan je broj odbijenih aplikacija. Suspenzija aplikacija je porasla na 66 odsto, dok je broj odbijenih aplikacija, odnosno onih kojima nije ni dozvoljeno ni da se pojave na Google Play servisu, porastao za 55 odsto.

Autor: GSMarena, PC press

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.