Izvor: Radio 021, 22.Mar.2019, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Najponosnija sam na period kad sam bila gradonačelnica Novog Sada

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je u svojoj političkoj karijeri najponosnija na period kada je bila gradonačelnica Novog Sada.

Ona je to izjavila na konferenciji "Žene u političkom životu" u Skupštini Vojvodine. Kakoje istakla, njeni politički izazovi ni po čemu se ne razlikuju od izazova sa kojima se suočavaju njene muške kolege.

Maja Gojković je 2004. godine izabrana za prvu gradonačelnicu u istoriji Novog Sada, čime je postala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i prva žena u Srbiji koja je gradonačelnica nekog grada. Po njenim rečima, na te četiri godine na funkciji gradonačelnice najponosnija je u svojoj političkoj karijeri.

"Taj deo istorije niko nikada neće moći da izbriše. Izuzetno sam ponosna što sam prva žena u istoriji Novog Sada, ali i Srbije, koja je izabrana na tu funkciju na neposrednim izborima. Protivkandidati su bili muškarci, te se u toj trci nije merilo da li mi bolje stoji suknja, već moj politički program i da li sam sposobna da ga sprovedem i da li će mi građani ukazati poverenje", istakla je Gojkovićeva dodajući da "njen mandat pamte i po tome što je doprinela da ljudi na isti način gledaju muškarce i žene na funkcijama".

Ona je rekla da je u svojoj političkoj karijeri više godina provela u opoziciji nego na vlasti. Kako je rkela, "boli je" kada je kao prvu ženu gradonačelnika ne pozovu na događaje kao što je konferencija "Žene u političkom životu".

Srbija je na 24. mestu u svetu po zastupljenosti žena u politici, a među 10 zemalja u svetu u kojima su žene na čelu vlade svojih država, odnosno među 55 zemalja gde su žene na čelu parlamenta, rečeno je na konferenciji.

Za vreme mandata Maje Gojković na mestu gradonačelnika Novog Sada dogodila se jedna od najpoznatijih gradskih afera - izgradnja nove autobuske stanice kod nekadašnje Novosadske mlekare. Sporni ugovor između Grada i vlasnika ATP Vojvodina Ilije Devića potpisan je 2006. godine, a ugovor o izgradnji nove stanice potpisala je upravo Maja Gojković. Sud je utvrdio da nema krivične odgovornosti nekadašnje gradonačelnice Novog Sada.

Ilija Dević je nedavno podneo osmu krivičnu prijavu zbog autobuske stanice, o čemu više možete da čitate OVDE.

Autor: 021, Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.