Godišnje se odbaci dve trećine prijava protiv policajaca

Izvor: Radio 021, 19.Dec.2017, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnje se odbaci dve trećine prijava protiv policajaca

"Velika čistka u policiji – nema zaštićenih" , "Velika akcija u Čačku – uhapšeno 30 policajaca", "Uhapšeno 29 pripadnika MUP i devet carinika" - ovo su samo neki od naslova iz prethodnog perioda.

Međutim, ne samo da ne postoje podaci o epilozima ovih hapšenja, već i poslednje istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku pokazuje da često najavljivana "dekriminalizacija policije" ostaje samo na obećanjima, piše Insajder.

Od oko 200 prijava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koje godišnje podnese Sektor unutrašnje kontrole, protiv pripadnika MUP-a, u proseku samo deset prijava dobije svoj epilog na sudu. Istovremeno, kako pokazuju podaci Beogradskog centra, čak dve trećine krivičnih prijava koje podnese Sektor unutrašnje kontrole MUP-a godišnje se odbaci.

Sofija Mandić iz Beogradskog centra za Insajder navodi da postoji nekoliko mogućih razloga za loše rezultate po podnetim prijavama, ali da o tome može samo da se nagađa.

"Od toga da Sektor unutrašnje kontrole podnosi neosnovane krivične prijave samo da bi podigao broj. Razlog može biti i to da te krivične prijave nisu dovoljno obrazložene, odnosno da nema dovoljno materijala i da tužilaštvo nema drugog izbora. Treći razlog bi mogao biti da postoji neka vrsta razumevanja i saradnje, odnosno da tužilaštvo štiti izvršioce krivičnih dela, što bi posebno bio problem", navodi ona za Insajder.

Prema Izveštaju o radu Unutrašnje kontrole MUP-a u 2014, nadležnim javnim tužilaštvima su podnete krivične prijave protiv 155 policijskih službenika. Godinu dana kasnije, Sektor unutrašnje kontrole za 2015. podneo je 168 krivičnih prijava protiv 173 policajca.

U izveštaju Sektora unutrašnje kontrole za 2016. navodi se da su pripadnici policije izvršili 201 krivično delo, a najveći broj je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja, odnosno primanje mita.

Najviše krivičnih prijava u prehodnoj godini podneto je protiv pripadnika Saobraćajne policije.

Autor: Insajder

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.