Izvor: Luftika.rs, 14.Apr.2021, 17:23

Glumac iz Simpsonovih se izvinjava zbog uloge Indusa Apua – jer je glumio Indusa Apua

Amreički glumac Henk Azarija uputio je javno izvinjenje zbog uloge u legendarnoj animiranoj tv seriji Simpsonovi, a u kojoj tumači vlasnika prodavnice Kvik-i-Mart Apua. Za one kojima likovi Simpsonovih nisu poznati, Apu je Indijac, a njegov lik je godinama na meti moralnih kritika zbog propagiranja navodnih rasnih stereotipa.
“Jednim delom se osećam kao da bi trebalo da se lično izvinim svakoj osobi indijskog porekla u ovoj zemlji”, rekao je glumac prilikom gostovanja u jednoj radio >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << emisiji, prenosi BBC.
Azarija je Apuu pozajmljivao glas još od 1990, sve do januara 2020, kada je odlučio da ne želi više da tumači tu ulogu.
Autori serije trpe kritike još od 2017. godine, nakon što je objavljen dokumentarac gde je lik Apua optužen za rasnu stereotipizaciju.
Azarija je u podkastu izjavio da u prvi mah nije znao da li treba da prestane da daje glas tom liku jer nije hteo da “donosi preuranjene i nepromišljene odluke”.
“Čitao sam, išao na seminare, govorio sa ljudima koji znaju mnogo toga o rasizmu, najviše sa Indijcima”.
Iako govori da je lik Apua osmišljen iz najboljih namera, naglašava da je emisija bila deo “strukturalnog rasizma”.
“Nisam znao za bolje. Nisam razmišljao o tome. Nisam bio svestan koliko prednosti imam u ovoj zemlji zato što sam bio beli klinac iz Kvinsa”, rekao je on. “To što su namere bile dobre ne znači da nije bilo negativnih posledica za koje sam ja odgovoran.”
Petar Pan je rasista, Dambo šovinista, a mačke iz visokog društva ugnjetavaju manjine

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.