Izvor: Radio 021, 18.Avg.2019, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gljivična bolest napala banane

Prošle nedelje saznalo se da se u Latinskoj Americi prvi put pojavila gljivična bolest koja ubija banane sorte kevendiš, javlja BBC.

Radi se o soju gljivica fusarium koji uzrokuje takozvanu panamsku bolest na plantažama banana, a sada je uočena u Kolumbiji. Ta gljivična bolest širi se svetom već decenijama, a izrazito teško se leči.

Većina banana koje uvoze EU i SAD pripada kevendiš sorti.

Iako ta gljivična bolest nije štetna za ljude, stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << smatraju da može opasno da ugrozi zalihe banana te sorte. Naime, u svetu postoji više od 1.000 sorti banana koje se isporučuju u različitim bojama, oblicima i veličinama, a nešto manje od polovine globalne proizvodnje temelji se na toj sorti.

Kevendiš banane pogodnije su za prevoz od drugih vrsta, a daju i izrazito visoke prinose po hektaru.

Soj gljivica koji napada te banane, nazvan Tropical Race 4 (TR4), može zaraziti i druge vrste banana.

Fyffes, poznata kompanija koja se bavi uzgojem i distribucijom banana, tvrdi da TR4 još nije napao njene plantaže i da se može usporiti širenje te gljivične bolesti ako se preduzmu ozbiljne mere biološke sigurnosti.

Već sada je ta kompanija ograničila ulazak posetilaca na plantaže, a svaki od njih mora da nosi posebne cipele i budu zaštićeni fungicidom. Vozila koja ulaze na plantaže takođe se prskaju sredstvima za ubijanje gljivica.

Pomoću specijalno dizajniranih ograda sprečavaju životinje da dođu na plantažu i prenesu bolest, a vodu crpe iz bunara ili javnih izvora.

Portparolka kompanije Fyffes izjavila je da istovremeno "aktivno istražuju alternative" sorte kevendiš, ali da "trenutno nema tako efikasne vrste".

Dodatan problem je u tome što manje kompanije ne mogu da priušte ovakve mere predostrožnosti, a opstanak sorte uvelike zavisi od kontrole širenja te bolesti.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.