Giljermo Arijaga otvara Cinema City

Izvor: B92, 04.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Giljermo Arijaga otvara Cinema City

Meksički pisac, scenarista i reditelj Giljermo Arijaga (Tri sahrane Melkijadesa Estrade, Vavilon i 21 gram), otvoriće festival "Cinema City" u subotu, 6. juna u 20 časova u Srpskomnarodnom pozorištu u Novom Sadu.

Arijaga je autor scenarija za višestruko nagrađivane filmove među kojima su „Pseća ljubav" sa više od 40 međunarodnih nagrada, „21 gram" sa kojim je bio nominovan za Oskara za najbolji scenario, „Tri sahrane Melkijadesa Estrade" - za koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobio priznanje za najbolji scenario u Kanu, „Vavilon" sa 7 nominacija za Oskara, i „Bufalo noći".

Njegovo književno stvaralaštvo, puno osobenog smisla za humor i ironiju, uključuje romane „Eskadron Giljotina”, "Sladak miris smrti”, "Pseća ljubav”,"Bufalo noći” i zbirku priča "Povratak 201”.

Smatra se jednim od najuticajnijih pisaca savremene meksičke književnosti, ali i jednim od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku.

Giljermo Arijaga po prvi put dolazi u Srbiju, a u njegovu čast u okviru festivala "Cinema City" biće priređen program sa filmovima koji su ga proslavili u svetu i sa promocijom njegove dve knjige koje su prevedene na srpski jezik.

Specijalna projekcija filma „21 gram" održaće se 6. juna na otvaranju festivala, u otvorenom bioskopu na Petrovaradinskoj tvrđavi u 21.30, a tokom

festivala biće prikazani i „Vavilon", kao i film „The Burning Plain", sa Šarliz Teron i Kim Besindžer u glavnim ulogama, sa kojim je kao reditelj debitovao prošle jeseni u Veneciji.

Giljermo Arijaga je, prema sopstvenom priznanju, u svet filma ušao kao pisac a ne kao scenarista.Saradnja sa rediteljem Alehandrom Gonzalesom Injarituom učinila je da su ova dva autora obeležila proteklu filmsku deceniju.

Svestranost Giljerma Arijage uključuje i pisanje scenarija za dokumentarne i kratkometražne filmove, koje i režira, autorstvo mnogih tv i radio emisija i profesorski rad na koledžu više od 25 godina.

Internacionalni Festival filma i medija "Cinema city" održaće se od 6. do 14. juna u Novom Sadu, a tokom devet dana na 20 lokacija biće predstavljeni filmski, akademski i muzički sadržaji, kao i festival medija.

Filmski program predstaviće 16 selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim tematskim paralelnim programima.

Za Gran pri takmičiće se filmovi iz selekcije nezavisnog internacionalnog filma koja nosi naziv „Exit Point", dok će se za nagrade u okviru selekcije „Nacionalna klasa" takmičiti domaća ostvarenja snimljena tokom protekle godine.

Sajt Kultura B92 i Cinema city poklanjaju vam 5x2 ulaznice za svaku od dole navedenih projekcija

Ukoliko želite da osvojite karte za "Cinema City" pošaljite nam mejl i ukoliko želite vaš odgovor na pitanje kako zamišljate da će Beograd izgledati 2074. godine - kliknite ovde

Odgovori će biti objavljeni 5. juna, a dobitnici karata će biti obavešteni putem mejla

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Giljermo Arijaga otvara Cinema City

Izvor: Kontra magazin, 04.Jun.2009

Giljermo Arijaga, scenarista filmova "21 gram" i "Vavilon", za koje je nominovan za Oskara, dobitnik Zlatne palme za scenario filma "Tri sahrane Melkijadesa Estrade", biće gost festivala Cinema City koji se održava od 6. do 14. juna u Novom Sadu.

Nastavak na Kontra magazin...

Giljermo Arijaga otvara "Sinema siti"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2009

NOVI SAD - Giljermo Arijaga, scenarista filmova "21 gram" i "Vavilon", za koje je nominovan za Oskara, dobitnik Zlatne palme za scenario filma "Tri sahrane Melkijadesa Estrade", biće gost festivala "Sinema siti", saopštili su organizatori...Slavni meksički pisac,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Počeo ''Sinema siti'' (Video)

Izvor: Radio 021, 07.Jun.2009, 12:41

Filmski festival "Sinema siti"otvoren je u subotu i traje do 14. juna na nekoliko lokacija u Novom Sadu. Meksički pisac, scenarista, reditelj i jedan od najoriginalnijih pripovedača današnjice, Giljermo Arijaga svečano je otvorio drugi "Sinema siti", nakon što mu je uručena specijalna nagrad "Ibis"...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.