Izvor: Radio 021, 28.Sep.2019, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gelovi za nicanje zuba mogu da sadrže štetne supstance

Nicanje zuba predstavlja veliki problem, kako za roditelje, tako i za njihovu decu.

U želji da pomognu svojim mališanima, roditelji koriste razne preparate za ublažavanje bolova tokom nicanja zuba koji su dostupni na tržištu. Međutim, to baš i nije najbolje rešenje, smatraju stomatolozi. Nova studija koja je obuhvatila 14 različitih gelova za zube, koji ublažavaju bolove u fazi nicanja zuba kod dece, otkrila je da dva sadrže saharozu, šest sadrže alkohol i drugih šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sadrže lidokain, anestetik koji se koristi za izazivanje neosetljivosti tkiva na bol.

Najdžel Monahen, vodeći istraživač iz "Public Health Wales" (PHW), rekao je da ima malo dokaza da su proizvodi zapravo efikasni u smanjenju bolova kod nicanja zuba.

"British Dental Association" (BDA) složila se sa ovim i zatražila je od roditelja da budu obazriviji kada su u pitanju sastojci u proizvodima za zube koje koriste za decu.

"Roditelji koji kupuju proizvode za ublažavanje bolova tokom nicanja zuba, kako bi pomogli decu u tom period, često nisu svesni da svojoj deci zapravo daju šećere, alkohol ili lidokain", rekao je Mik Armstrong, predsednik BDA

"Kupovina proizvoda sa licencom treba da vam pruži sigurnost kada se odlučite za neki proizvod", dodao je Armstrong.

On smatra da se potrošači "kreću po minskom polju potencijalno štetnih sastojaka" i zatražio je da se promeni način na koji se takvi proizvodi licenciraju i prodaju, uz jasne smernice koje savetuju roditelje o eventualnim rizicima.

"Ako vaše dete ima problema tokom nicanja zuba, onda je sve što vam je potrebno jeste gumena glodalica koju ćete držati u frižideru, hlađenje desni je od velike pomoći", rekao je Armstrong.

BDA je dodala da proizvodi koji sadrže šećer povećavaju rizik od karijesa, dok izlaganje alkoholu može dovesti do lošeg sna, a lidokain je potencijalno štetan u velikim dozama.

Studija je usledila nakon što je Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) objavila prošlog decembra da će se proizvodi za zube koji sadrže lidokain prodavati isključivo u apotekama.

Regulator za lekove izvršio je pregled i zaključio da su pronađeni proizvodi sa lidokainom povezani sa "veoma malim" rizikom od štetnosti i da se on nalazi u malim količinama u proizvodu.

Portparol MHRA-a je rekao da nijedan proizvod koji se licencira ne sadrži saharozu. Pored toga, dodali su da alkohol pomaže u sprečavanju kvarenja proizvoda i da je prisutan u veoma malim dozama.

"On može da poboljša rastvorljivost aktivnih sastojaka ili da olakša prodor aktivnih materija u desni", rekao je portparol.

Da bi se pomoglo bebama i deci u period nicanja zuba, roditelji treba da probaju opcije koje nisu lekovi, poput lagane kružne masaže desni, daleko je bezbednije od gelova koji se koriste u te svrhe, a koji često i ne deluju.

Autor: Independent/N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.