Gazde tajno snimaju i ljubavne afere radnika

Izvor: Blic, 21.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazde tajno snimaju i ljubavne afere radnika

NOVI SAD - Većina novosadskih poslodavaca nema poverenja u zaposlene. Osim što imaju bar jednog čoveka „od poverenja", zaduženog da potkazuje kolege, sve češće se oslanjaju na tehnologiju i postavljaju sigurnosne kamere u sopstvene firme. Kamere im služe ne samo da bi proverili da li ih zaposleni potkradaju, već i da bi pratili kako se ponašaju na radnom mestu, koliko kafa popiju, da li su u emotivnoj vezi sa kolegama...

- Mesecima sam znao da pojedini radnici zloupotrebljavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prostorije firme i nakon radnog vremena ih koriste za privatne stvari. Bilo je tu svega, od ispijanja kafa sa prijateljicama, pa do seksa na kancelarijskim foteljama - iskustvo je jednog novosadskog privatnika. Zbog prirode posla, u njegovom preduzeću je više radnika imalo ključ od firme, što su pojedini maksimalno zloupotrebljavali. S obzirom na to da nije mogao precizno da zna o kojim je radnicima reč, vlasnik je odlučio da postavi video-nadzor u sve prostorije firme.

- Čim su zaposleni videli postavljene kamere, ovakve gluposti su prestale. Nije bilo ni potrebe da pregledam snimke, sama mogućnost da budu snimljeni u „nezgodnom momentu" napravila je od njih uzorne radnike koji su odmah po završetku radnog vremena napuštali firmu - kaže naš sagovornik.

Video-nadzor je podrazumevajuća stavka kod vlasnika butika, prodavnica, pa čak i frizerskih salona.

- Kamere se najčešće postavljaju tako da se obuhvate svi uglovi prostorije. Naravno, jedna obavezno ide iznad kase, ako je reč o lokalu uslužne delatnosti - objašnjava Sergej Lakić, vlasnik firme za postavljanje video-nadzora „MB kompani". Uz kamere se, kaže Lakić, postavi i uređaj za snimanje svega što su kamere uhvatile.

- Retko koji poslodavac sedi pred ekranom i gleda šta mu se dešava u firmi. Snimci se uglavnom pregledaju po potrebi, ako postoji sumnja da je neko od radnika zloupotrebio položaj - objašnjava Lakić. Pojedini poslodavci pored slike vole i ton, što je studentkinju Draganu G. (23) nedavno koštalo posla.

- Kao i većina radnika koji rade za privatnika, jedan dan smo, nezadovoljne tretmanom, ogovarale vlasnicu butika. To isto veče je došla, rekla nam da je sve čula i da nas je snimila. Znale smo da su postavljene kamere, ali nam nije palo na pamet da snimaju i zvuk. Naravno, obe smo dobile otkaz - kaže Dragana G.

Kamere i u radnom stolu

Video-nadzor se može raditi i minijaturnim kamerama, kakve su na mobilnim telefonima. One se postavljaju van radnog vremena, na skrovitim mestima, gde ih radnici neće primetiti.

- Mogu se postaviti bilo gde, u ram slike, u zid ili radni sto, a daju jednako dobar kvalitet slike kao i veće kamere. Događalo nam se da nam ljudi dolaze sa zahtevom da im postavimo ovakvu opremu, ali smo ih uvek odbijali. Bez obzira što mi je to posao, nemam prava da narušavam ičiju privatnost - kaže Sergej Lakić, napominjući da „špijunaža" nije u opisu njegovog posla.

Mada ih pravilnik o video-nadzoru obavezuje da zaposlene obaveste o činjenici da ih drže pod „prismotrom", pojedini poslodavci izbegavaju ovu obavezu. Ako fizički mogu da sakriju kameru od radnika, oni će to i uraditi.

- Kada bi znali da ih snimam, svi bi se pravili nevini, a kada budem saznao sve što me interesuje, saznaće sami - jednostavno objašnjava jedan od poslodavaca odluku da, mimo zakona, krišom snima radnike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.