Gazde ne daju posao majkama

Izvor: Blic, 23.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazde ne daju posao majkama

NOVI SAD - Dok na posao duže od decenije čeka čak 1.450 žena, u istoj poziciji nalazi se upola manje muškaraca. Već ovaj podatak pokazuje da je diskriminacija žena i dalje prisutna u Novom Sadu. Sami poslodavci potvrđuju da će radije odlučiti da zaposle muškarca nego ženu, jer veruju da bi ona, zbog obaveza prema deci, češće odsustvovala sa posla.



U Novom Sadu poslednjih godinu dana ukupan broj nezaposlenih opao je za 14,7 odsto, ali se udeo nezaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << žena nije smanjio ni za jedan odsto. Taj podatak dovoljno govori da je muškarcima i dalje mnogo lakše da pridobiju poverenje poslodavca.

- Situacija je bolja nego ranije, ali i dalje postoji prikrivena diskriminacija. Pre svega, tu je tradicionalna podela na muške i ženske poslove. Na sledećem mestu je poznati stereotip: žena je majka i smatra se da se ona neće posvetiti firmi koliko i muškarac. Zbog toga, možda su u najtežoj poziciji samohrane majke - kaže Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za zapošljavanje.

Čak i poslodavci, doduše anonimno, potvrđuju da su skloni diskriminaciji, čak i kada su sami ženskog pola.

- Prosto mi je nametnut sistem u kome, diskriminišem osobe svog pola - žene. Od svih svojih zaposlenih očekujem da budu spremni da rade prekovremeno, bez izlišnih pitanja. Kada čujem da žena ima dvoje dece, ja znam da će ona žuriti u vrtić, školu, da će češće na bolovanja... - priča A. N., zaposlena na rukovodećem mestu u jednoj poznatoj novosadskoj firmi.

Prema njenim rečima, čak i kada pred sobom ima dva radnika istih kvaliteta i iste porodične situacije, pre će zaposliti oca nego majku.

- Razlog je jednostavan. Otac, u balkanskom sistemu vrednosti, neće tražiti odsustvo zbog dece - to je ženin posao. Čak sam svesna da ću, u trenutku kada se sama opredelim za porodicu, morati da zaboravim karijeru. Niko me na to neće naterati, jednostavno neću moći da izađem u susret zahtevima poslodavca - priča A. N.

Prema mišljenju Jasmine Prodanov, vlasnice i direktorke preduzeća „Agrotejp", žena je ta koja mora nametnuti stav da je poželjan radnik. Ako to uspe, biće radije prihvaćena u firmi.

- Važno je da žena pokaže da može da udovolji radnom mestu i da postigne kvalitet koji firma traži. Nema mesta za koketiranje i traženje usluga zbog toga što je žena. Mora da bude spremna da preuzme svoj deo obaveza i to dokaže poslodavcu. Pogotovo stoga što je danas zaista izvodljivo uklopiti porodične i poslovne obaveze u vreme kada su nam na raspolaganju vrtići, bebisiterke, kada je ručak dostupan po povoljnoj ceni u kantini - kaže Prodanova i ujedno napominje da i poslodavci uviđaju ove promene i menjaju svoj stav prema ženama.

Ipak, mnogi tvrde da je to spor proces koji će pojedinim Novosađankama doneti još koju godinu na birou.

Na posao u najvećem vojvođanskom gradu čeka čak 15.247 žena, a polovina ih je starija od 40 godina. Dame, bez obzira na obrazovanje, čekaju na posao znatno duže nego muškarci - 5.000 ih čeka posao duže od tri godine, 2.000 njih je na birou već osam godina, a 656 čeka poslodavca čitavu deceniju. I pre no što otvore oglasnike, Novosađanke nailaze na prepreke - najčešće imaju samo završenu srednju školu i uglavnom su starije od 40 godina. U profilima idealnog radnika, muški pol odnosi prevagu i kada se traže zanatlije i kada se traže ljudi sa srednjim obrazovanjem. Prevazi nad muškarcima, Novosađanke se mogu nadati samo ako traže posao u trgovini, restoranima ili administraciji. Tek mlade devojke sa fakultetom, znanjem stranog jezika i licencom, postaju jednako zapažen radnik. Osnovne mane žene, gledano iz ugla poslodavca, su njena fizička konstitucija i materinstvo.

Nezaposlene žene po stepenu obrazovanja

Stepen stručne bez spreme posla

I 3.553

II 961

III 2.682

IV 5.135

V 97

VI 964

VII 1.818

VII-2 17

VIII 0

Nezaposlene žene po godinama

Mlađe od 16 godina 239

19-25 godina 1.838

25-30 godina 2.330

31-40 godina 4.105

41-50 godina 3.854

starije od 50 godina 3.246

Poslovi na kojima su žene poželjne

trgovina ugostiteljstvo administracija

IT sektor

HR sektor

bankarstvo

odnosi sa javnošću

Iste kvalifikacije, različit odnos

Svetlana K. ima 46 godina, ekonomski je tehničar i ostala je bez posla kao tehnološki višak pre tri godine. Njen bivši kolega našao je posao, a ona je i dalje na birou.

- Pojavili smo se na istom konkursu, imali iste kvalifikacije. On je primljen, ja nisam. Mislila sam da se kolega bolje pokazao sve dok me čovek nije nazvao i počeo da mi se izvinjava. Nisam isprva razumela zašto, a onda je objasnio da mu je gazda otvoreno rekao da je primljen samo zato što je muškarac i što očekuje da će on lakše podnositi bolesti od mene - kaže Svetlana K.

Koliko žene čekaju na posao

do godine 3.191

do dve godine 3.385

do tri godine 1.649

od tri do pet godina 2.597

od pet do osam godina 2.035

od osam do deset godina 655

duže od deset godina 1.451

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.