Garavi sokaci Mike Antića

Izvor: Vesti-online.com, 10.Mar.2010, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Garavi sokaci Mike Antića

Otvaranjem umetničke kolonije "Miroslav Mika Antić" na Petrovaradinskoj tvrđavi u četvrtak počinje tradicionalna manifestacija "Antićevi dani", u znak sećanja na velikog srpskog pesnika. Predstavnici gradskih vlasti Novog Sada položili su u sredu uveče cveće na Antićev grob.

Trodnevna manifestacija "Antićevi dani" se svake godine održava povodom dana rođenja, 14. marta, pisca nezaboravnog "Plavog čuperka" i "Besmrtne pesme" i mnogih drugih nezaboravnih pesama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Mika Antić se uspešno bavio i slikarstvom, filmom i novinarstvom.

U Osnovnoj školi "Miroslav Antić" u Futogu u četvrtak u podne biće priređen susret sa pesnicima Dušanom Pop Đurđevom, Miodragom Raičevićem i Anđelkom Erdeljaninom.

Mika Antić o sebi

"Rođen sam 1932. godine u severnom Banatu, u selu Mokrinu, gde sam išao i u osnovnu školu. U gimnaziju sam išao u Kikindi i Pančevu, a studirao u Beogradu. Živim u Novom Sadu. To je čista moja biografija. U stvari, ja svima kažem da pravu biografiju, onakvu kakvu bih želeo, još nemam, i pored toliko knjiga koje sam napisao, slika koje sam izlagao, filmova koje sam snimio, dramskih tekstova, reportaža u novinama... Svakog jutra poželim da počnem jednu odličnu biografiju, koja bi poslužila, ako nikome drugom, bar đacima u školi, jer oni, nažalost, moraju da uče i život pisca.

Ja bih bio najgori đak, jer ni svoj život nisam naučio. A radio sam svašta. Bio zidarski pomoćnik, fizički radnik u pivari, kubikaš na pristaništu, mornar, pozorišni reditelj, bavio se vodovodom i kanalizacijom, radio kompresorima, obrađivao drvo, umem da napravim krov, glumio u jednom lutkarskom pozorištu, čak i pravio lutke, vodio televizijske emisije, bio konferansije...

Imam i neke nagrade i priznanja. Dve "Nevenove". Jednu za životno delo u poeziji za decu. Goranovu nagradu. Nagradu Sterijinog pozorišta. Zlatnu arenu za filmski scenario. Nagradu oslobođenja Vojvodine. Sedmojulsku nagradu Srbije. Nosilac sam ordena zasluga za narod. Neko bi od svega toga mogao da napise bezbroj stranica. Recimo: uređivao list "Ritam" ili uređivao Zmajev "Neven"...

Najviše bih voleo da sami izmislite moju biografiju. Onda ću imati mnogo raznih života i biti najživlji među živima.

Ostalo, što nije za najavu pisca, nego za šaputanje, rekao sam u pesmi "In memoriam". I u svim ostalim svojim pesmama".

U sportskom i poslovnom centru "Vojvodina" biće otvorena izložba fotografija iz Mikinih filmova, koje se nalaze u arhivi producenta Ilije Bašića.

Antićev film "Doručak sa đavolom" biće prikazan u 20 sati u Amfiteatru "Spensa", a u isto vreme u petrovaradinskoj Galeriji ''Gradić" Draško Ređep otvoriće izložbu likovnih radova nastalih na prošlogodišnjoj umetničkoj koloniji.

U petak će u novosadskoj Gradskoj kući biti uručena nagrada "Miroslav Antić" književniku iz Sarajeva Stevanu Tontiću za knjigu pesama "Sveto i prokleto", a književno veče laureata održava se u Gradskoj biblioteci.

Posle prezentacije radova ove umetničke kolonije u ateljejima na Tvrđavi, završno veče manifestacije "Antićevi dani" biće priređeno u subotu u Galeriji ITD Radošević, takođe na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.