Gala koncert za veliki jubilej

Izvor: Blic, 16.Okt.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gala koncert za veliki jubilej

Gala koncertom Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, na kojem će nastupiti solisti, hor i orkestar, večeras u 20 sati na Sceni "Jovan Đorđević" svečano će biti otvorena jubilarna 150. sezona. Pod vođstvom Aleksandra Kojića, najmlađeg dirigenta SNP-a, i nemačke dirigentkinje Kornelije fon Kersenbrok, ali i uz učešće solista iz Beograda i Zagreba, publika će imati priliku da uživa u najpopularnijim arijama, horskim numerama i uvertirama najlepših svetskih opera. Iz najstarijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srpskog teatra najavljuju veliki spektakl kojim će uploviti u novu sezonu.

- Kao i svaki gala koncert, i ovaj će biti nešto zaista posebno i reprezentativno, a verujem da ćemo prijatno iznenaditi i oduševiti sve koji se nađu u gledalištu. Izuzetna mi je čast što ću nastupiti i što će pod mojim vođstvom biti započeta nova, 150. sezona. Koncert ću podeliti sa koleginicom iz Nemačke Kornelijom fon Kersenbrok koja se rado odazvala pozivu da učestvuje u jednom ovako značajnom događaju za naš teatar - priča dirigent Aleksandar Kojić.

U dvosatnom muzičkom spektaklu, mesto će zauzeti delovi iz desetak najpoznatijih svetskih opera. Među njima su Verdijevi "Aida" i "Otelo", Pučinijevi "Boemi", Vagnerovi "Lutajući Holanđanin" i "Tristan i Izolda", ali i "Lovci na bisere" i "Karmen" Žorža Bizea i Mocartov "Don Đovani".

- Pripremili smo veoma bogat program i neka se publika pripremi na jedno dugo i lepo veče u pozorištu. Pored standardnih, na repertoaru će se naći i dela autora koji nisu često na našem repertoaru, poput Vagnera ili Musorgskog. Novosadska publika izuzetno ceni operu, a o tome svedoči i to da je od hiljadu ulaznica za večerašnji nastup ostalo još svega sedamdeset - kaže Kojić i dodaje da nema tremu pred nastup, jer zna da će uživati svi zajedno, i publika i izvođači.

Specijalna gošća iz Nemačke, dirigentkinja Kornelija fon Kersenbrok kaže da je oduševljena saradnjom sa domaćim umetnicima i da jedva čeka da stane pred novosadsku publiku.

- Jako sam srećna što imam priliku da sarađujem sa umetnicima iz SNP-a. Kao i ja, svi su veoma posvećeni muzici i rade sa mnogo ljubavi i spremni su na nove poduhvate. Radujem se večerašnjem koncertu i nadam se da će publika biti zadovoljna. Inače, prvi put sam ovde i oduševljena sam Novim Sadom i ljubaznim ljudima - kaže Kornelija koja je umetnička direktorka Operskog festivala "Gut Imling" u Halfingu, gde je realizovala brojne koncerte i operske predstave. Redovno sarađuje i sa orkestrima iz Češke, Rumunije, Ukrajine i Gruzije.

Vasa Stajkić, koji važi za jednog od najboljih solista SNP-a, kaže da su gala koncerti veoma dobar način da se popularizuje opera.

- Na ovakvim koncertima se mogu čuti i one kompozicije koje su lako prepoznatljive, ali i neke koje se ne mogu često čuti. Zbog toga ih publika uvek s nestrpljenjem očekuje - rekao je Stajkić.

Pored solista, hora i orkestra SNP-a, ulazak u novu sezonu uveličaće i solisti Dragana Tomić, Maja Mijatović i Nikola Mijailović iz Beograda, kao i Miljenko Đuran iz Zagreba.

- Ovo je drugi put da nastupam na daskama SNP-a. Uvek se rado odazivam pozivu i zadovoljstvo mi je da radim sa novosadskim kolegama - kaže Nikola Mijailović.

Mladi solista Atila Mokuš ne krije oduševljenje što će nastupiti na gala koncertu i imati priliku da otpeva neke od najlepših uvertira, horskih numera i arija.

- Biti operski pevač nije nimalo lako, zahtevno je i treba uložiti puno truda. Međutim, meni kao mladom umetniku veoma znači što zajedno sa brojnim drugim izvođačima učestvujem u ovako lepom događaju - kaže Mokuš.

„Pikova dama"

Opera Srpskog narodnog pozorišta za novu sezonu priprema dve nove predstave. „Pikova dama" reditelja Olega Meljnikova iz Belorusije, premijerno će biti izvedena 28. marta, na Dan SNP-a. Druga premijera, „Mileva Ajnštajn", po libretu Vide Ognjenović, najavljena je za oktobar iduće godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.