GIS sistem za bolju komunikaciju prilikom planiranja radova

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2014, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GIS sistem za bolju komunikaciju prilikom planiranja radova

Zavod za izgradnju grada realizovao je projekat kojim je implementiran GIS sistem, odnosno geografaski imformacioni sistem koji omogućava mnogo bolje upravljanje, ne samo građevinskim zemljištem, nego i generalno razvoj infrastrukture u gradu.

Izvršna direktorka ZIG-a Olivera Simović kaže da je ovaj projekat omogućio da Novi Sad postane lider u popisivanju imovine.

"Ovaj sistem omogućava da svaka institucija u gradu može u svakom momentu da ima uvid u to na kom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mestu se nalazi koja infrastruktura, odnosno koja je nedostajuća i na taj način, u saradnji sa katastrom gde su neophodne podloge koje nam oni dostavljaju, da svi u isto vreme vrše iskopavanje. Odnosno, da se izbegne ono što nam građani zameraju da više puta iskopavamo jedno isto mesto, nego da svi zajedno, kada se prave planovi i programi za narednu godinu, u isto vreme predvidimo iste lokacije za vrelovod, vodovod i kanalizaciju", kaže ona.

Ona dodaje da, ukoliko bi imovina ostala nepopisana, bila bi upisana na Republiku Srbiju, te bi se na taj način sprovođenje svakog projekta vršilo preko Direkcije za imovinu, ali se to neće dešavati zahvaljujući ovom projektu.

Projekat "GIS kao alat za prostornu interpretaciju opštinske imovine" predstavljen je na današnjoj, petoj po redu sednici Stalne konferencije gradova i opština, a realizovao ga je Grad Novi Sad zajedno sa Suboticom i Zavodom za izgradnju grada. Cilj Stalne konferencije gradova i opština je da svi gradovi i opštine u Srbiji funkcionišu po ovom principu, te su današnjoj sednici u Novom Sadu prisustvovali predstavnici mnogih opština i gradova iz okoline i šire, kojima je predstavljen projekat i njegova primena u Novom Sadu. (S.S.)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.