G17: Zabraniti neonaciste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G17: Zabraniti neonaciste

NOVI SAD - Stranka G17 plus je najoštrije osudila ispisivanje nacističkih simbola na Keju žrtava racije u Novom Sadu i zatražila od nadležnih da otkriju počinioce i zabrane sve neonacističke i fašističke organizacije.

Kod Spomenika žrtvama racije na novosadskom keju osvanuli su nacistički grafiti koje su danas uklonili radnici javnih komunalnih preduzeća.

Na asfaltu ispred samog spomenika bio je iscrtan kukasti krst, i napisani brojevi 18 i 88.

Broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 18 predstavlja "šifru" Adolfa Hitlera, odnosno predstavlja prvo slovo alfabeta - A, i osmo - H, što su Hitlerovi inicijali.

Broj 88 simbolizuje dva slova H, odnosno nacistički pozdrav "Hajl Hitler".

Nema mesta nacizmu

"Ispisivanje ovakvih natpisa na mestu kao što je Kej žrtava racije, predstavlja uvredu svim građanima Novog Sada, koji su i sami bili velike žrtve nacističkih zločina u Drugom svetskom ratu", piše u saopštenju G17 plus.

Dodaje se da je svako podržavanje i propagiranje nacističke ideologije nedopustivo i da za nacizam u gradu poput Novog Sada "nikada nije bilo, niti će ikada biti mesta".

LSV: Otkrijte počinioce

Incident je osudila i Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je od nadležnih takođe zatražila da hitno otkriju počinioce.

Spomenik žrtvma racije podignut je u znak sećanja na zloglasnu raciju iz januara 1942. godine kada su mađarski fašisti ubili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Jevreja, Srba i Roma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.