Funkcija jača i od pravosnažne presude

Izvor: Radio 021, 14.Jan.2017, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Funkcija jača i od pravosnažne presude

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović tu funkciju obavlja već 14 godina, iza sebe ima jednu uslovnu kaznu od tri meseca, a za zbog neistinitog izveštaja o trošenju oko 600.000 dinara iz budžeta, osuđen je pravosnažno pre dva meseca.

"Vitomiru Mihajloviću sud izriče uslovnu osudu kaznom zatvora od šest meseci i određuje da se utvrđena kazna neće izvršiti ukoliko optuženi za dve godine ne izvrši novo krivično delo", navodi se u presudi Prvog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << osnovnog suda.

Grešku je napravila knjigovođa, poručuje Mihajlović koji je, kaže, preuzeo odgovornost kao ovlašćeno lice.

"Nije bilo zloupotrebe. Radi se pre svega o kupovini hrane za 54 porodice koje su raseljene sa Gazele 2009. godine. Ali odgovorost je odgovornost. Na osnovu toga sam prihvatio dogovor, to je bio pre svega dogovor između mene i sudije da prihvatim deo krivice da ja snosim i uslovno sam kažnjen šest meseci", objašnjava Mihajlović.

Kako piše N1, posle neuspelog pokušaja izglasavanja nepoverenja predsedniku Saveta, njegovu ostavku traži sada već smenjeni zamenik predsednika Izvršnog odbora Miloš Paunković.

"Kad su izbori za nacionalne savete on onda iz budžeta, koje ne bi trebalo tako da se troše, kupuje glasove, potplaćuje najblaže rečeno, ne znam koji drugi izraz da upotrebim, ljude koji glasaju za njega. Onda se formira skupština, pa se na skupštini on isto tako tim podmićivanjem dobija većinu glasova", tvrdi Paunković.

Članstvo u Savetu, pa i funkciju predsednika Mihajlović bi izgubio da je osuđen kaznom zatvora dužom bar za jedan dan - što propisuje zakon o Nacionalnim savetima koji je i resornom ministarstvu vezao ruke.

"Mi ćemo se naravno dodatno konsultovati sa kolegama iz RIK-a, ali za sada osnova za ukidanje bilo koga kao člana Nacionalnog saveta osuđenog na kaznu do šest meseci, na žalost ne postoji", kaže državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak.

Iako bi po zakonu o radu, presuda Mihajloviću bila razlog za otkaz, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave poručuju da na taj zakon ne mogu da se pozovu jer nisu njegov poslodavac, kao i da je legitimitet izbora predsednika u rukama jedino članova romskog nacionalnog saveta.

Autor: N1/ Foto: Medija centar Beograd

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.