Formirana radna grupa za praćenje primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2018, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formirana radna grupa za praćenje primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Vlada Srbije formirala je radnu grupu za dnevno praćenje primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koja će analizirati efekte primene tog zakona i predlagati mere za njegovo unapređenje.

Na čelu te radne grupe je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je posle prvog sastanka te radne grupe da je njihov zadatak da na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << analiza efekata primene odredbi tog Zakona i finansijskih mogućnosti države predlaže mere za unapređenje finansijske podrške porodici sa decom. On je rekao da je prošlo tri meseca od usvajanja izmene tog zakona i da je trenutak da se razmotre efekti.

"Stvorili su se uslovi da se oformi radni tim i da razmotrimo podatke sa terena kako se ovaj zakon sprovodi", rekao je Đorđević. Dodao je da u narednom periodu očekuje pozitivne rezultate populacione politike koju sprovodi Vlada Srbije.

Đukić Dejanović je istakla da će radna grupa procenjivati kako se primenjuje taj zakon, kako bi predložili eventualne izmene. Ona je rekla da su u radnoj grupi i predstavnici Republičkog zavoda za statistiku, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, ministarstva rada i finansija.

Prema njenim rečima, pronatalitetna politika je jedan od prioriteta vlade, a potrebno je naći način da se usklade želje za uvećavanjem finansijskih davanja sa realnim finansijskim mogućnostima.

"Nikada finansijska davanja nisu bila veća za segment o kome govorimo i nikada obuhvat žena koje su dobile određenu finansijsku podršku nije bio veći, posebno kad uzmemo u obzir dužinu perioda na koji se odnose odredbe zakona. Na primer, da svako dete treće po redu treba da dobije svakog meseca 12.000 dinara do 10. godine, a četvrto dete 18.000 dinara", rekla je ona.

Podsetimo, juče su iz inicijative "Mame su zakon" najavili dolazak u Novi Sad kako bi iskazali nezadovoljstvo time što poslanici vladajuće većine ponovo nisu usvojili predlog da se za govornicom raspravlja o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.