Izvor: Radio 021, 28.Mar.2021, 15:51

Folksvagen će zbog afere Dizelgejt tražiti odštetu od bivših šefova

Nemački automobilski gigant Folksvagen objavio je da će tražiti odštetu od bivšeg izvršnog direktora Martina Vinterkorna i bivšeg čelnika Audija Ruperta Stadlera zbog skandala s laćiranjem podataka o emisiji štetnih gasova.

Advokatska kancelarija "Gleiss Lutz" sprovela je istragu koja je obuhvatila analizu 1,6 miliona datoteka i više od 1.550 razgovora i ispitivanja, navela je kompanija.

"Nadzorni odbor Folksvagena AG završio je postupak razjašnjenja i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << okončao istragu o uzrocima dizelske krize i odgovornosti, koju je pokrenuo u oktobru 2015. godine."

Zaključak je da su Vinterkorn i Stadler prekršili dužnost koja im je nalagala zaštitu interesa kompanije. Ostali članovi uprave oslobođeni su odgovornosti za skandal.

"Zato je nadzorni odbor doneo odluku da se podnese zahtev za naknadu štete protiv bivšeg predsednika uprave grupe Martina Vinterkorna i bivšeg člana uprave grupe i predsednika uprave Društva AUDI AG Ruperta Stadlera."

Vinterkorn i Stadler tvrde da nisu odgovorni za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova iz dizel automobila.

Podsetimo, Folksvagen je 2015. priznao da je u SAD-u koristio nedopušteni softver kako bi manipulisao podacima na testovima emisije iz motora, što je izazvalo najveću krizu u njegovoj istoriji. Skandal ga je koštao više od 32 milijarde evra u novčanim kaznama, modifikaciji automobila i pravnim troškovima.

Vinterkorn je podneo ostavku na mesto izvršnog direktora 23. septembra 2015, nedelju dana nakon izbijanja skandala. Otprilike tri godine kasnije Folksvagen je raskinuo ugovor sa Stadlerom zbog istrage koja bi trebalo da pokaže da li je grupa učestvovala u manipulaciji podataka.

Vinterkornovi branioci naveli su da je bivši izvršni direktor izrazio žaljenje zbog odluke nadzornog odbora i odbacio optužbe. Dodali su i da će "nastojati da razjasne navedena pitanja u dogovoru s Folksvagen AG-om". Stadlerovi advokati odbili su da komentarišu zahtev o odšteti.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.