Izvor: Radio 021, 26.Nov.2018, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet: Plate povećane više nego što je opravdano

Planirani budžet za 2019. godinu je uravnotežen, a deficit koji će biti nizak i prihvatljiv obezbediće da se javni dug smanjuje i naredne godine, ocenio je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

On je naveo i da je rast penzija dobro dimenzioniran.

"Deficit je dobro odmeren, to je pola odsto našeg BDP-a, to je praktično uravnotežen budžet i nizak deficit obezbediće da se javni dug smanjuje i sledeće godine", rekao je Petrović za TV Prva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Kako kaže, budžet je rađen veoma konzervativno, prihodi i rashodi su realno planirani, a umesto planiranih malih deficita imamo suficite.

"Ove godine mislim da je planirano da se taj deficit i ostvari. Ocena Fiskalnog saveta je da su prihodi i rashodi realno planirani i da će tako biti i ostvareno", rekao je Petrović.

On je ukazao da su plate povećane više nego što je to opravdano.

"U osnovi porast penzija je dobro dimenzioniran i odgovara rastu ekonomske snage zemlje, a plate u javnom sektoru će porasti dvostruko više nego u privatnom sektoru. Prosečna neto plata će porasti za devet odsto, rast plata u privatnom sektoru biće upola manji, to se desilo ove godine, a i sada se planira za 2019. Suviše se dalo na povećanje plata u odnosu na povećanje javnih investicija, a time se potkopava i kreše privredni rast zemlje", rekao je Petrović.

Petrović kaže da je važno da se napravi sistematizacija i da se utvrdi gde i koliko treba ljudi, budući da mnogi odlaze u penziju pa na nekim mestima nedostaje kadrova.

On je ukazao da argument da nije bilo dovoljno rasprave o budžetu stoji i da bi bilo dobro da je ranije predstavljen.

Plate u javnim preduzećima u naredne dve godine veće za 10 odsto

Više od 118.000 ljudi koji rade u javnim i državnim preduzećima dobiće u naredne dve godine ukupno povećanje zarada od 10 odsto - pet odsto u narednoj i još pet odsto u 2020. godini, piše "Blic".

Praktično, prosečna zarada u javnim i državnim preduzećima koja, prema najnovijim podacima, iznosi 65.021 dinar, u narednoj godini će biti veća za 3.251 dinar, a u 2020. godini za dodatnih 3.413 dinara. U lokalnim javnim preduzećima prosečna zarada od 46.707 dinara istovremeno će biti veća za 2.335 dinara, odnosno za dodatnih 2.452 dinara u 2020. godini.

Korigovane zarade treba da očekuju zaposleni u više od 550 javnih i državnih preduzeća.

Zakonom o privremenom umanjenju zarada država je plate u ovim preduzećima linearno smanjila za 10 odsto tokom 2014. godine.

"Plate u javnim i državnim firmama država će praktično vraćati fazno, pet odsto u 2019. godini i pet odsto u 2020. Na sličan način fazno, ali u više navrata je vraćala i smanjene plate u celom javnom sektoru kao i penzije", kaže izvor "Blica".

Autor: Tanjug, Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.