Izvor: Radio 021, 01.Jul.2019, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet: Novi Sad gotovo ništa nije uradio na daljem unapređenju javnih finansija, nedovoljno investicija

Grad Novi Sad, iako je već imao stabilan budžet, gotovo ništa nije uradio na daljem unapređenju svojih javnih finansija, konstatovala je nezavisna državna institucija Fiskalni savet u svom izveštaju za 2018. godinu.

Za potrebe izveštaja, Fiskalni savet je analizirao budžete četiri najveća grada u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac), koji zajedno čine polovinu javnih finansija svih lokalnih samouprava i u kojima živi trećina stanovnika republike. Kako se navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << analiza pokazuje zabrinjavajuće probleme u vođenju javnih finansija.

Fiskalni savet ukazuje na to da postoji "određena pravilnost u upravljanju javnim finansijama na lokalu", kao i da je primarni cilj u posmatranim gradovima bio da se obezbedi budžetska stabilnost i održivost, "ali se po pravilu nije išlo dalje od toga, nisu se sprovodile reforme lokalnih javnih preduzeća, mere za povećanje naplate izvornih prihoda i povećanje investicija u komunalnu infrastrukturu".

"Gradovi koji su već imali stabilne budžete, Novi Sad i Beograd, nisu gotovo ništa uradili na daljem unapređenju svojih javnih finansija. Investicije u oba grada su nedovoljne, a u Novom Sadu su čak i znatno smanjene u odnosu na 2016, iako su i tada bile male", navodi se u izveštaju.

Izmenama odluke o budžetu za 2018. godinu, vlast je na raspolaganju imala gotovo 28 milijardi dinara. Kako se može videti, transferi od drugih nivoa vlasti iznosili su 1,5 milijarde dinara.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže za 021.rs da se ne slaže sa ocenom Fiskalnog saveta da ništa nije urađeno na daljem unapređenju javnih finansija.

"Ne mogu da se složim sa tom ocenom, zato što vidite da su finansije grada stabilne, prosto život je demantuje. Moguće da oni više od mene pažnju posvećuju formi, a ja životu, i mi se tu nikada nećemo u potpunosti razumeti. Ja ću u potpunosti poštovati sve odluke državnih institucija, tu ne postoji dilema, ali mene interesuje šta se dešava na ulicama grada, šta građani misle. Budžet je stabilan, grad nismo zadužili nijedan dinar, smanjili smo javni dug, vraćali obveznice", poručuje gradonačelnik.

Po njegovim rečima, nastojaće da finansije što više unaprede, jer gradska vlast želi da finansijska disciplina bude veća. "Time će i nama biti lakši posao u vođenju grada, ali će nam biti lakše i opredeljivanje sredstava za one projekte koje treba da radimo", zaključuje Vučević.

Iako u skupštinskoj raspravi prilikom usvajanja izveštaja Fiskalnog saveta nije bilo mnogo polemike o analizi, koja se tiče budžeta najvećih gradova, na taj segment osvrnuo se poslanik Nove Srbije - Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović, koji je deo svog života proveo u Novom Sadu. On je podvukao da ni Fiskalnom savetu nije jasno zašto se iz opterećenog državnog budžeta finansiraju "po svojoj reklami" najuspešnije lokalne samouprave, kao što su Beograd i Novi Sad, koji se hvale "sjajnim rezultatima u odnosu na crnu prošlost".

"Mislim da to nema osnove. Ako postoje gradovi u Srbiji kojima ta pomoć nije potrebna, onda su to Beograd i Novi Sad", zaključio je Vukadinović.

Ukoliko Fiskalni savet kroz koju godinu odluči da analizira budžete nekoliko gradova, a među njima bude i Novi Sad, slika bi možda mogla da bude drugačija. Gradski čelnici najavljuju nove investicije, pa bi tako svoju fabriku čokolade i kakaoa trebalo da otvori "Beri Kalebo". S druge strane, kao "reforma javnog preduzeća", može se tumačiti koncesija Apoteke "Novi Sad", a ovaj primer javnog-privatnog partnerstva mogao bi da se koristi kao model i za druge problematične državne apoteke u ostatku Srbije.

U međuvremenu, prošle nedelje je vladajuća većina usvojila rebalans budžeta za 2019. godinu, pa tako sada na raspolaganju imaju 29,4 miliona dinara. Rebalansom je predviđena raspodela 2,6 milijardi dinara, a novac će najvećim delom biti iskorišćen za kupovinu autobusa za GSP "Novi Sad" i za održavanje saobraćajnica. Šta o budžetu kaže vlast, a šta opozicija, možete da pročitate OVDE.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.