Firma iz Temerina: Ne izvozimo oružje teroristima

Izvor: Radio 021, 08.Apr.2015, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Firma iz Temerina: Ne izvozimo oružje teroristima

Koordinator Panela eksperata za Libiju pri Savetu bezbednosti UN Sajmon Dilovej, zatražio je od stalnog predstavnika Srbije u UN Milana Milanovića informacije o poslovanju firme "Tehnoremont" iz Temerina, zbog sumnje da su poslovali s ljudima povezanim sa terorističkim organizacijama.

Sumnja se da je ova firma, zajedno sa još jednom kompanijom iz Crne Gore, poslovala sa ljudima koji su povezani sa terorističkim organizacijama - u ovom slučaju ogrankom Al Kaide u Libiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Ujedinjene nacije sumnjaju da je osoba sa kojom je navodno pregovarano oko izvoza oružja Haled Al-Šarif, bivši zamenik libijskog ministra odbrane, koji se povezuje sa Al Kaidom. On je pre dve godine boravio u Srbiji kao gost Ministarstva odbrane, kada je, između ostalog, bilo pregovora o izvozu srpskog oružja u Libiju.

Međutim, vlasnik "Tehnoremonta" Petar Crnogorac kaže za N1 da njegova kompanija nije izvozila naoružanje u tu zemlju, jer je takva trgovina zabranjena zbog sankcija.

"Libija je zabranjena zona. Apsolutno je nemoguće vršiti izvoz u takve zemlje. Postoji "end user" sertifikat koji se podnosi kako bi se podnosili zahtevi za izvozne dozvole, ali mi čak nismo ni podnosili zahteve za izvoz, jer smo znali da je nemoguće dobiti dozvole", kaže Crnogorac.

Crnogorac, ipak, nije želeo da ovoj televiziji dostavi pomenuti sertifikat, s obrazloženjem da je on irelevantan ukoliko ne postoji, niti je tražena dozvola za izvoz oružja. On dodaje je Libija najatraktivnija zemlja za firme koje se bave tom delatnošću, ali da pomenuti sertifikat samo služi kao preduslov za traženje daljih dozvola od državnih organa.

Stalni predstavnik Srbije u Ujedinjenim nacijama Milan Milanović podvlači da Srbija ne šalje oružje u zemlje gde to nije dozvoljeno: "Uobičajena je praksa Sankcionih komiteta da dostavljaju upite državama članicama UN u vezi sa izvozom naoružanja i vojne opreme i svaki takav zahtev Misija u Njujorku prosleđuje nadležnim organima u zemlji. Navodi oko određenih firmi koje pominju mediji nama su potpuno nepoznati".

Libiji je 2011. godine uveden embargo na uvoz oružja, zbog čega u ovoj zemlji cveta ilegalna trgovina naoružanjem. Stručnjaci Saveta bezbednosti smatraju da bi, ukoliko bi sankcije bile ukinute, oružje moglo završiti u rukama terorista.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.