Firefox će automatski blokirati sva praćenja

Izvor: Radio 021, 01.Sep.2018, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Firefox će automatski blokirati sva praćenja

U Mozilli, koja brine o razvoju web pretraživača Firefox, odnedavno rade na izdanju Firefox Focus, pojednostavljenom browseru koji blokira sve trackere i internet kolačiće (cookies) i briše podatke o surfovanju nakon što ga zatvorite.

Ali, neće se zaustaviti na tome. Od sledeće godine i glavno izdanje Firefoxa blokiraće sve skripte za praćenje automatski i ponuditi nam set mehanizama pomoću kojih ćemo imati bolju kontrolu nad deljenjem podataka s web stranicama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

U Mozilli kažu da su se na to odlučili zbog niza neželjenih posledica koje praćenje kretanja posetilaca po web stranicama ima, poput na primer sporijeg učitavanja stranica.

Takvo blokiranje je već aktivirano u izdanju Firefox Nightly. Svim korisnicima tog web pretraživača trebalo bi da postane dostupno u januaru 2019. godine, za kada je najavljen Firefox 65.

Kritičari upozoravaju kako bi uvođenje blokiranja moglo dovesti do problema ukoliko će se odnositi na rasprostranjene alate poput Google Analyticsa.

Za sada još nije poznato da li će blokiranje biti uvedeno i u Firefox za Android.

Autor: Tportal

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.