Izvor: Radio 021, 11.Nov.2019, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filipović: Zbog manjka radne snage, Srbija će morati da poveća plate

Profesor Ekonomskog fakulteta Milorad Filipović kaže za Novu ekonomiju da je zbog odliva i starenja stanovništva nastao manjak radne snage, zbog čega će nadnice morati da rastu, a Srbija neće moći da gradi konkurentnost na jeftinoj radnoj snazi.

"Ljudi koji se profesionalno bave građevinom u Beogradu mi govore: pre pet, šest, sedam godina smo keramičara plaćali sedam-osam evra po kvadratu. Sada plaćamo 20 i ne možemo da nađemo radnika. Svi su na baušteli", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rekao je za Novu ekonomiju Filipović.

Manjak radnika će uticati na to da Srbija "na svu sreću" više neće moći da svoju konkurentnost u privlačenju investicija gradi na jeftinoj radnoj snazi, dodao je on.

Filipović je objasnio da smanjenje nezaposlenosti u Srbiji nije rezultat povećanog zapošljavanja, nego starenja stanovništva, odlaska radnika u inostranstvo i načina na koji se vodi statistika.

Podsetimo da Srbiji hronično nedostaju građevinski radnici - dok naši moleri, fasaderi, gipsari i keramičari odlaze u Švedsku i Norvešku za platu od 2.500 evra mesečno, u Srbiju dolaze da rade građevinci iz Albanije i Makedonije za dnevnicu od 25 evra. O ovom problemu opširnije OVDE.

No, nije samo nestašica građevinaca. Pored vozača, medicinskih sestara i drugih struka u Srbiji, nema ni dovoljno prodavaca. I pored velikog broja prijavljenih te struke na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trgovinski lanci imaju raspisane konkurse za više od hiljadu radnika. Najtraženiji su mesari i prodavci na delikatesu. Zbog toga pojedini trgovinski lanci zapošljavaju penzionere. O tome više u tekstu OVDE.

Autor: Nova ekonomija, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.